PIŠI PROPALO: Kada će Mostar dobiti novi Statut i ko je glavni krivac za sve…

Izmjene Statuta Grada Mostara bile bi uglavnom tehničke, a morat će se uskladiti s presudom Ustavnog suda iz 2010. godine.

  • Politika

  • 09. Mar. 2021  09. Mar. 2021

  • 1

Također bi se odnosile i na mjesne zajednice kojima nije utvrđena nadležnost, te na promjene koje se ogledaju u potrebama grada i građana.

SLAVEN ZELjKO, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar

Godine 2004. je on nametnut, štošta se promijenilo i nije prepoznato ovakvim statutom koji je i dalje na snazi. Očekujem da će se i javnost aktivnije uključiti u to, jer je statut dokument na kojem počiva cijeli grad.

Po mnogo čemu je Mostar takozvani slučaj, pa i po svom Statutu. Preko ovoga grada očito se prelama dugogodišnja politička borba i sučeljavanje. Vijećnici se slažu da su izmjene neustavnog i nametnutog Statuta potrebne, kako bi Mostar bio funkcionalni, europski grad, kakvog ga vide u budućnosti.

SLAVEN BEVANDA, predsjednik Komisije za statut u Gradskom vijeću Mostara (HRS)

Od potpune nacionalne ravnopravnosti, potpune funkcionalne uprave Mostara. Statut vidimo kao model koji bi bio i za ostale multietičke sredine. Prvenstveno mislimo i na Travnik, jer je uređenje Mostara i Travnika prema Washingtonskom sporazumu počivao na istim načelima.

ADIL ŠUTA, odbornik u Gradskom vijeću Mostara (SDA)

Kao jedan normalan europski grad, sa svim specifičnostima Washingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Tu imamo kvote za sve narode, izbor gradonačelnika. Direktan izbor zahtjeva izmjene Ustava Federacije. Mi nemamo ništa protiv, al kada se ostvare pretpostavke na većim nivoima vlasti.

Sama izmjena Statuta ne može utjecati na izbor gradonačelnika. Dok ga u drugim gradovima naše zemlje građani biraju izravno, u Mostaru to rade vijećnici. Da bi se to promijenilo, potrebno je mijenjati Ustav Federacije BiH.

SLAVEN ZELjKO, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Mostar

Opet još jedna specifičnost i posebnost za Grad Mostar. Bilo bi dobro kad bi mogli u okviru grada uređivati sve odnose u Mostaru, a ne da imamo ovakve specifičnosti koje se provlače još od Washingtonskog i Dejtonskog sporazuma.

Prema razmišljanju profesora ustavnog prava Nurke Pobrića, idealno bi bilo kada bi Grad Mostar bio jedna izborna jedinica, kao što je slučaj i sa svim ostalim gradovima u BiH.

NURKO POBRIĆ, profesor ustavnog prava

S tim što bi eventualno broj konstitutivnih predstavnika i ostalih bio minimalno zagarantiran, bez obzira na izborni rezultat, i da se gradonačelnik bira od strane građana.

Naši su sugovornici u jednome složni. Za izmjene Ustava Federacije Bosne i Hercegovine kojim bi građani izravno birali gradonačelnika, kao i svi ostali u BiH, smatraju da za sada nema političke volje.

SLAVEN BEVANDA, predsjednik Komisije za statut u Gradskom vijeću Mostara (HRS)

Ja ne znam koliko je u ovom trenutku među političkim odnosima u Sarajevu na bošnjačkoj političkoj sceni uopće realno da se pristupi bilo kakvoj izmjeni Ustava FBiH.

ADIL ŠUTA, odbornik u Gradskom vijeću Mostara (SDA)

Mislim da u ovom trenutku to nije realno.

Dok se vijećnici zalažu da grad na Neretvi postane i europski biser, ostaje realno pitanje kada će i kako on to postati. Pred novim vijećnicima, ali i pred višom politikom je izazovan cilj – kako Mostarcima osigurati prosperitet i bolju budućnost i može li prvi korak ka tom cilju biti izmjena Statuta.

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...