INICIJATIVA BOŠNJAKA RAZBJESNILA ŽELJKU CVIJANOVIĆ: „Ovo je udar na same temelje Daytonske BiH, institucije RS-a će znati odgovoriti političkom Sarajevu…“

Najnovija apelacija delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske kojom od Ustavnog suda BiH traže da neustavnim proglasi Zakon o šumama Republike Srpske izazvala je tektonski poremećaj u redovima SNSD-a.

  • Politika

  • 09. Mar. 2021  

  • 6

Predsjednica bh. enteta Republika Srpska Željka Cvijanović ovim riječima ocjenjuje apelaciju sedmorice delegata SDA u Vijeću naroda RS-a koji traže da se Zakon o šumama RS-a stavi van snage.

- To je udar i na same temelje dejtonske BiH, s kojom se oni nikad nisu saživjeli, jer je njihova vizija BiH ona u kojoj jedan dominira nad drugima. Ovom apelacijom ne osporava se samo konkretan zakon, već i sam Ustav BiH, u kojem ne postoji nijedna odredba koja bi BiH priznavala pravo vlasništva i gazdovanja šumom i šumskim zemljištem - kaže Cvijanovićeva za “Glas Srpske”.

Ona ističe da je jasno da oni to rade računajući na svesrdnu podršku Ustavnog suda BiH, stranih sudija, OHR-a i značajnog dijela međunarodnog faktora s namjerom razvlašćivanja Republike Srpske i pravljenja unitarne države.

- Sve je to već odavno postalo degutantno, a šanse za normalan suživot srozalo na najniži nivo. Ovo je i ponovljeni obrazac zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa i samog Vijeća naroda Republike Srpske od strane bošnjačkih delegata, jer se i jedno i drugo koristi za ostvarenje političkih ciljeva, zbog čega se postavlja pitanje i svrhe samog postojanja ove nametnute institucije - kategorična je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, podnošenjem ove apelacije SDA još jednom dokazuje da je svjetski šampion u produkovanju političkih kriza i da ih u tome ne može zaustaviti ni trenutna epidemiološka situacija, ni činjenica da ljudi svakodnevno umiru od opake bolesti, ali ni to što je FBiH na evropskom i svjetskom začelju po broju nabavljenih vakcina protiv koronavirusa .

- Ovo sigurno nije ni prvi, ni posljednji atak na Srpsku iz političkog Sarajeva, ali neće izostati ni odgovor institucija Srpske u nastojanju da se ne dozvoli razvlašćivanje i oduzimanje njenih Ustavom zagarantovanih nadležnosti - zaključuje predsjednica bh. entiteta Republika Srpska.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...