FEDERACIJA BiH RUSKU VAKCINU PLAĆA ISTO KOLIKO I REPUBLIKA SRPSKA : Evo koliko košta vakcinisanje jedne osobe...

Vlada Federacije BiH danas je saopćila da ušla u konkretizaciju nabavke vakcina od dva dobavljača, oba za ruske Sputnik V, a cijena je 17 eura po vakcini.

  • Vijesti

  • 11. Mar. 2021  

  • 1

Federacija Bosne i Hercegovine će izdvojiti 11,9 miliona KM za nabavku ruske vakcine Sputnik V, odnosno 350.000 doza za 175.000 ljudi. Ova vakcina se, podsjetimo, prima u dvije doze.

Ova cijena u skladu je sa onom koju su plaćale druge države poput Mađarske, ali i drugi bh. entitet Republika Srpska.

Vlada Federacije BiH danas je saopćila da ušla u konkretizaciju nabavke vakcina od dva dobavljača, oba za ruske Sputnik V, a cijena je 17 eura po vakcini.

Premijer Fadil Novalić je kazao kako je Ad hoc grupa odradila svoj posao u vezi s prihvatanjem ponuda. Dodao je da su ponude svih kompanija bile 17 eura po dozi.

Premijer Novalić je rekao kako će potpisati dva ugovora, oba za ruski Sputnik i to s MGM Kakanj i Krajinagroup.

Inače, ova cijena je naizgled u neskladu s onim što su pisali svjetski mediji. Prema ranijim navodima proizvođača, cijena ove vakcine je oko 10 dolara, i ona je znatno jeftinija od vakcina zapadnih proizvođača. No, ovdje valja napomenuti da je riječ o fabričkoj cijeni, te da je ona u konačnici u svim zemljama bila veća.

Naime, nemoguće je kupiti ovu vakcinu direktno od proizvođača, a to je ruski Gamaleya Institut. Kako nam je pojašnjeno, sve vakcine najprije preuzima Ruski investicijski fond, a potom i drugi distibuteri.

Kada je riječ o dvije kompanije s kojima će Vlada FBiH potpisati ugovore, Krajinagroup će kao posrednika imati upravo ovaj fond, dok je MGM Kakanj kao posrednika naveo Allianz Swiss Trade iz Švicarske, piše Klix.

Usput, Ad hoc tim koji je formirala Vlada FBiH u svojoj napomeni je naveo da mu ova švicarska firma nije poznata i da nije našao dokaze o njenom radu iz oblasti veledrogerija.

Što se tiče same cijene, ona je u skladu s onima što su plaćale i druge vlade. Mađarska je jedna od zemalja koje su nabavile i ovu vakcinu, između ostalih, iako Evropska unija još nije dala odobrenje za njenu upotrebu.

Gergely Gulyas, šef ureda mađarskog premijera, rekao je da je doza ruske vakcine zemlju koštala 17 eura. To znači da vakcinisanje jedne osobe košta 34 eura.

Sličnu cijenu za rusku vakcinu platila je i Republika Srpska.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...