NOVINARI OGOLILI VUČIĆA: "Vlast je sve nervoznija, SNS-u se kruni rejting..."

Naravno da su na udaru oni koji o tome pišu, a to jesu mediji, pogotovo istraživački centri - istakao je Sejdinović izrazivši strahovanje da će usljed nervoze u državnom vrhu, napadi poput aktuelne kriminalizacije KRIK-a u provladinim tabloidima, biti sve češći.

  • Regija

  • 11. Mar. 2021  

  • 0

Vlast je nervozna zbog sukoba u SNS-u i sve brojnijih dokaza o sprezi državnog vrha sa kriminalom, pa napadima pokušava da kriminalizuje profesionalne novinare i odgovornost prebaci na nekog drugog, ocenili su gostujući na televiziji N1 predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić i Nedim Sejdinović, novinar nedjeljnika Vreme.

Naravno da su na udaru oni koji o tome pišu, a to jesu mediji, pogotovo istraživački centri - istakao je Sejdinović izrazivši strahovanje da će usljed nervoze u državnom vrhu, napadi poput aktuelne kriminalizacije KRIK-a u provladinim tabloidima, biti sve češći.

U takvoj situaciji naročito je problematično to što vladajuća stranka kontroliše većinu medija, pogotovo u manjim mestima, nadovezao se Bodrožić.

Sejdinović je, s druge strane, dodao da iz redova naprednjaka sve više cure informacije i dolaze do nezavisnih medija i opozicionih političara, bez obzira na informativnu blokadu u mejnstrim medijima.

- Ipak do građana, putem društvenih mreža, prepričavanja, te informacije dolaze, što dovodi do laganog krunjenja rejtinga SNS-a. Čitava struktura ove vlasti je kao kula od karata, i potrebno je možda izvući jednu ili dvije karte da bi se ona srušila - slikovito je objasnio novinar Vremena.

Bodrožić je rekao i da je NUNS pokrenuo sve mehanizme kako slučaj napada na KRIK ne bi prošao nekažnjeno.

- Razočaravajuće je što se državna tužiteljka, tužilac u postupku, Ministarstvo kulture i informisanja i Radna grupa za bezbednost novinara nisu oglasili zbog ugrožavanja bezbjednosti novinara i novinarki KRIK-a - konstatovao je predsjednik NUNS-a.

Bodrožić je ukazao da Tužilaštvo na raspolaganju ima brojne mehanizme koje ne koristi, i ne primenjuju zakon, odnosno ne želi da bude nezavisno, piše Direktno.rs.

Sejdinović je primijetio da je kada sa Zapada stignu kritike o ugroženosti bezbjednosti novinara i nedostatku medijskih sloboda, univerzalni ključ ove vlasti formiranje radne grupe.

Sloboda medija trebalo bi da bude i jedna od tema predstojećeg međustranačkog dijaloga. Sejdinović je konstatovao da su nesrećne države u kojima se o medijskim slobodama raspravlja na međupartijskim razgovorima, li da je realnost u Srbiji takva da to jeste jedna od ključnih tema.

- Nadam se da će (opozicija) prihvatiti naše savjete, ne ‘hajde malo mi da uređujemo, pa malo vi da uređujete’ (…) nego da opozicione partije pomognu profesionalcima da budu ti koji će kreirati medijsku scenu pridržavajući se kodeksa novinara i etičkih pravila profesije - poručio je Sejdinović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...