STIGLA OBEĆANA DONACIJA: Srbija isporučila drugu tranšu vakcina

Vakcinacija doniranim vakcinama počela je 10. marta u Kantonu Sarajevo, a vakcine su distribuisane i u ostalih devet kantona Federacije BiH.

  • Vijesti

  • 12. Mar. 2021  

  • 0

Drugi dio donacije Srbije od 5.000 doza AstraZeneca vakcina protiv koronavirusa stigao je na Međunarodni aerodrom Sarajevo u 14:50, redovnim letom AirSerbia. Radi se o drugoj tranši donacije Srbije, koja se obavezala da će u roku dostaviti još 10.000 doza za revakcinaciju. Prvi dio donacije dostavljen je 2. marta, kada je u Sarajevo doputovao i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Vakcinacija doniranim vakcinama počela je 10. marta u Kantonu Sarajevo, a vakcine su distribuisane i u ostalih devet kantona Federacije BiH.

O novom kontigentu doniranih vakcina govorio je i predsedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija na Digitalnom ekonomskom forumu u Tirani održanom u petak 12. marta, prenosi Nova rs.

On se obratio putem video linka i “čestitao Srbiji koja je proces bolje razumjela od BiH i za svoje građane obezbijedila mnogo veću količinu vakcina”, te se zahvalio Vladi Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću na pomoći koju su pružili BiH.

Tegeltija je takođe iskazao razočarenje svih građana BiH u globalni sistem nabavke vakcina koji je pokazao neopravdano visok nivo neefikasnosti, poručivši da vjeruje da će nabavka kroz sistem sa EU profunkcionisati.

Vijeće ministara BiH je takođe na vanrednoj telefonskoj sednici prihvatilo još jednu donaciju kojom je Srbija osigurala Federaciji BiH dodatnih 15.000 doza AstraZeneca vakcina.

Donirane vakcine iz Srbije su jedine vakcine koje je primila Federacija BiH. Dan ranije najavljena je kupovina 350.000 doza vakcina Sputnik V, kao i skori dolazak vakcina AstraZenee i Pfizer iz COVAX sistema.

Sa druge strane, entitet Republika Srpska krenuo je sa masovnom vakcinacijom osoba starijih od 65 godina. Oni su do sada primili dva kontigenta Sputnik V vakcine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...