MERKEL PRETRPJELA JEDAN OD NAJTEŽIH PORAZA: CDU u šoku...

Prema izlaznim anketama televizija ARD i ZDF, u pokrajini Baden-Wurtemberg demohrišćani znatno zaostaju za strankom Zeleni, a u pokrajini Rajna-Palatinat za Socijaldemokratskom partijom Njemačke

  • Svijet

  • 14. Mar. 2021  14. Mar. 2021

  • 2

Hrišćansko demokratska unija (CDU), stranka odlazeće njemačke kancelarke Angele Merkel, ubjedljivo je izgubila regionalne izbore u dvije savezne pokrajine, pokazuju prvi rezultati na osnovu izlaznih anketa.

Prema izlaznim anketama televizija ARD i ZDF, u pokrajini Baden-Wurtemberg demohrišćani znatno zaostaju za strankom Zeleni, a u pokrajini Rajna-Palatinat za Socijaldemokratskom partijom Njemačke.

U obje pokrajine CDU ima oko osam odsto glasova manje od prvoplasiranih stranaka, koje imaju guvernere u te dvije pokrajine.

U Baden-Wurtembergu Zeleni su osvojili 31 odsto, a CDU 23 odsto, četiri procentna poena manje nego na prethodnim izborima, pokazuju ankete.

U pokrajini Rajna-Palatinat, SPD ima 33,5 odsto a demohrišćani su osvojili 25,5 odsto.

To je najgori rezultat koji je partija Angele Merkel ikada ostvarila u ove dvije pokrajine.

U Njemačkoj će 26. septembra biti održani parlamentarni izbori poslije kojih će Merkel, kancelarka od 2005. godine, dobiti nasljednika na čelu Vlade.

Ona je 2018. godine najavila povlačenje iz politike po isteku četvrtog kancelarskog mandata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...