SRBIJANSKI POLITIČAR O FILMU "QUO VADIS, AIDA?": "Mislio sam da je film dobar, ali on je..."

Srbijanski političar Pavle Grbović, inače član Skupštine Beograda i predsjednik Pokreta slobodnih građana, prokomentarisao je putem Twittera film Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" koji je danas i zvanično nominovan za nagradu Američke filmske akademije Oscar.

  • Regija

  • 15. Mar. 2021  16. Mar. 2021

  • 6

Ono što ohrabruje, iako je u BiH Grbović malo poznato političko lice, je da i u Srbiji stasava jedna nova generacija ljudi i političara, koji su zaista iskreno spremni da potpuno raskrste sa politikom Slobodana Miloševića iz 90-tih godina prošlog vijeka.

- Nakon pola sata gledanja sam pomislio da je "Quo vadis Aida" dobar film. Prevario sam se. Vrhunski je, napisao je u Grbović u prvom komentaru.

Ne krijući svoje oduševljenje filmom, Grbović je nakon toga dodao i koliko, zapravo film, ali i kultura uopće, može uticati na promjenu svijesti ljudi.

- Nekako su naivna nadanja da će bilo koji film da promeni svest na Balkanu. Na Balkanu gde gotovo da nema kuće koja u prošlom veku nije pretrpela neko zlo, da li od Ustaša, četnika, zbog Golog otoka ili nacionalizacije imovine, usred ratova 90-ih ili bombardovanja 99-e ...

Sve je to zbir i presek ljudskih sudbina i individualnih nesreća koje jedan film, čiji god ili kakav god, neće promeniti. I ne treba kriviti film i umetnost zbog toga, dodao je Grbović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...