HADŽIBAJRIĆEV PROJEKT NIJE PRIHVATLJIV: Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika primila peticiju, IMAJU PLAN ZA IGMAN, BJELAŠNICU I TREBEVIĆ...

Donijet će odluku o proglašenju olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

  • Ekonomija

  • 23. Mar. 2021  23. Mar. 2021

  • 1

Nacrt urbanističkog projekta za sarajevski Trg oslobođenja - Alija Izetbegović nije prihvatljiv - odlučila je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Riječ je o projektu Općine Stari Grad kojim je planirana gradnja podzemne garaže ispod trga i uklanjanje dijela drveća. U ovoj državnoj komisiji obrazložili su svoju odluku. 

- Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je, na zahtjev Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo za mišljenje i stav na nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović, odnosno usklađenost istog s odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik Bosne i Hercegovine" broj 1/21 i 10/21), donijela zaključak da nacrt urbanističkog projekta Trg oslobođenja – Alija Izetbegović nije prihvatljiv. Dostavljeno projektno rješenje nije u skladu sa Programom razvoja gradske jezgre Sarajeva, koji na predmetnom prostoru ne predviđa izgradnju parking-garaže. Komisija cijeli prostor vidi kao afirmaciju pješačke zone s očuvanjem zelenog dijela površina te predlaže gradnju sadržaja na drugim mjestima predviđenim regulacionim i drugim planovima – ukazali su.

U Komisiji su najavili da će izmijeniti i dopuniti Odluku o proglašenju historijskog urbanog krajolika Sarajeva, a kao razlog za to su naveli određene nejasnoće u implementaciji.

- Izmjenom i dopunom Odluke će biti dodatno precizirane zone i nadležnosti različitih nivoa u prostornom obuhvatu predmetnog nacionalnog spomenika – potcrtali su.

Zbog ove odluke su pojedini zvaničnici u Kantonu Sarajevo negodovali, jer smatraju da se njome onemogućava gradnja u atraktivnim dijelovima glavnog grada Bosne i Hercegovine.

U Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika potvrdili su da su primili peticiju za proglašenje olimpijskih borilišta na Igmanu, Bjelašnici i Trebeviću nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Najavili su da će i donijeti takvu odluku.

- Olimpijska borilišta, uključuju staze za olimpijski spust i veleslalom na Bjelašnici, staze za biatlon i skijaško trčanje na Igmanu, skakaonice na Malom polju na Igmanu i bob stazu na Trebeviću. Komisija smatra da očuvanje borilišta i kompletnog prostora na kojem se odigrao najznačajniji sportski događaj – 14. zimske olimpijske igre, pored materijalnog svjedočenja, treba biti zaštićen i kao memorija mjesta tako da je odlučeno da se pristupi izradi odluke o proglašenju navedenog prostora nacionalnim spomenikom. U vezi s tim, Komisija očekuje da će aktivnosti na valorizaciji prostora i izradi odluke o proglašenju završiti u narednom periodu, uz saradnju nadležnih institucija – istaknuli su.

Kako su saopćili, prema odredbama Aneksa VII Dejtonskog sporazuma, do donošenja konačne odluke o proglašenju nacionalnog spomenika, a najduže do godinu dana od podnošenja peticije, sve strane treba da se suzdrže od aktivnosti koje bi mogle da ugroze predloženo dobro, o čemu su obaviješteni svi nadležni organi i institucije na čijem se području nalaze predložena dobra.

Predsjednik ove komisije je bivši ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić, a članovi su i Zoran Mikulić, bivši član Socijaldemokratske partije (SDP), i Anđelina Ošap-Gaćanović, piše Hayat.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...