MILIONER IZ LIVNA RASPRODAJE IMOVINU: Jedan od najbogatijih ljudi u regiji prodao lanac hotela na Jadranu, novi vlasnici su Arapi…

Kako je time prijeđen zakonski prag od 25 posto, za "Eagle Hills Zagreb Real Estate" nastala je obaveza za preuzimanje preostalih dionica.

  • Ekonomija

  • 24. Mar. 2021  24. Mar. 2021

  • 1

Većinski vlasnik "Sunce hotela" u Hrvatskoj, inače rođeni Livnjak Jako Andabak prodao je u utorak gotovo 70 posto dionica kompaniji "Eagle Hills Zagreb Real Estate", sa sjedištem u Zagrebu, iza koje stoji Mohamed Ali Rashed Alabbar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), objavljeno je u utorak putem Zagrebačke burze.

"Eagle Hills Zagreb Real Estate" su, naime, objavom koja je proslijeđena putem Advokatskog društva "Šavorić i partneri", izvijestili da je za tu kompaniju nastala obaveza objavljivanja ponude za preuzimanje "Sunce hotela".

Kako se navodi, ta je zagrebačka firma s Jakom Andabakom i članovima njegove porodice te kompanijom "Lucidus" sklopila ugovor o kupoprodaji dionica i poslovnih udjela te stekla ukupno 4.151.092 redovne dionice "Sunce hotela" (serije A), što čini 69,71 posto temeljnog kapitala te hotelske kuće.

Kako je time prijeđen zakonski prag od 25 posto, za "Eagle Hills Zagreb Real Estate" je nastala obaveza za preuzimanje preostalih dionica.

Po podacima iz objave, ta kompanija djeluje zajednički sa svojim osnivačem "Eagle Hills Croatia Properties-Sole Proprietorshipom", sa sjedištem u UAE, a dio su "Eagle Hills grupe", kojoj su glavna djelatnost ulaganja u nekretnine i razvoj nekretnina s fokusom na tržišta u razvoju diljem Europe, Bliskog istoka i Afrike, a projektira i razvija objekte mješovite upotrebe, uključujući ugostiteljske, rezidencijalne, trgovačke i zdravstvene.

Na čelu "Eagle Hills grupe" je Mohamed Ali Rashed Alabbar, koji putem te grupe i drugih povezanih društava trenutno, kako se navodi, upravlja razvojem projekata za izgradnju različitih objekata u UAE-u, Egiptu, Siriji, Bahrainu, Jordanu, Etiopiji, Omanu i Maroku, ukupne vrijednosti iznad 50 milijardi eura.

Za kompaniju koja je sklopila kupoprodajni ugovor "Eagle Hills Zagreb Real Estate" d.o.o. pišu da je osnovana 2019. i nije imala prethodnih poslovnih aktivnosti.

Vrijednost transakcije nije objavljena.

"Sunce hoteli" pod brendom "Bluesun Hotels & Resorts" upravljaju s 11 hotela uz obalu na Jadranskom moru, jednim kampom i jednim zakupljenim objektom, s ukupno 2.973 smještajne jedinice, što je čini jednom od većih hotelskih kompanija u Hrvatskoj. Osim toga, u vlasništvu imaju i 50,2 posto aerodroma na otoku Braču.

Po podacima s internet-stranice "Sunce hotela", uz turističke objekte u Tučepima, Brelima, Starigradu, Paklenici i Bolu na Braču, u zajedničkom su poduhvatu s touroperatorom TUI AG i imaju i premium hotel "TUI Blue Jadran" sa 161 smještajnom jedinicom.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...