DODIK ZAHVALIO VLASTIMA KINE NA VAKCINAMA: "Donacija je rezultat dugogodišnje saradnje..."

Dodik je podsjetio da se većina projekata koje su kineske kompanije realizovale u BiH, odnosi na Republiku Srpsku.

  • Društvo

  • 24. Mar. 2021  24. Mar. 2021

  • 2

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zahvalnost Vladi Narodne Republike Kine na odluci da donira BiH 50.000 vakcina protiv koronavirusa, od kojih će značajna količina pripasti i Republici Srpskoj.

Dodik je uputio i pismo zahvalnosti predsjedniku Kine Ji Pingu na ovoj značajnoj donaciji, ističući da je Kina i ovim činom još jednom pokazala veliku solidarnost i nesebičnost, naročito prema malim narodima, koji su u ovim teškim vremenima ostavljeni da se sami bore sa pandemijom.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naveo je da bi uskoro trebalo da stigne prvi kontingent vakcina iz Kine, koje je Republika Srpska dogovorila s kompanijom “Sinofarm”.

– Zahvalan sam Vladi Narodne Republike Kine i kineskom predsjedniku Ji Pingu na ovoj značajnoj donaciji, koja će nam sigurno pomoći u borbi protiv pandemije. Mi dugo radimo na jačanju odnosa i prijateljskih veza s Kinom i ova donacija je upravo rezultat te dugogodišnje saradnje s kineskim vlastima, ali i poslovnim partnerima, od kojih je značajna kompanija "Sinofarm", koja gradi bolnicu u Doboju – istaknuo je Dodik za Srnu.

Naglasio je da će ova kompanija i dalje biti prisutna u Republici Srpskoj te da će biti nastavljen rad na značajnim infrastrukturnim projektima.

Dodik je podsjetio da se većina projekata koje su kineske kompanije realizovale u BiH, odnosi na Republiku Srpsku.

Na pitanje Srne da prokomentariše pokušaje ministrice vanjskih poslova u Vijeću ministara Bisere Turković da sebi pripiše zasluge za donaciju kineskih vakcina, Dodik je rekao da je to, u najmanju ruku, smiješno.

– Kada je riječ o odnosima s Kinom, jedino na čemu Turkovićeva radi jeste narušavanje bilateralnih odnosa dajući instrukcije koje su išle na štetu dobrih odnosa s Kinom, bez saglasnosti Predsjedništva BiH – istaknuo je Dodik.

Srna podsjeća da je jedna od takvih instrukcija bila u oktobru prošle godine, kada je Turkovićeva naložila da se BiH, bez saglasnosti Predsjedništva BiH, pridruži izjavi o ljudskim pravima u Ksijangu i Hong Kongu na trećem komitetu 75. sjednice Generalne skupštine UN-a, o čemu je srpski član Predsjedništva obavijestio i kineskog predsjednika i čelnike UN-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...