BURNO U HRVATSKOM SABORU: Rasprava o Hrvatima u BiH, Čoviću i milionima kuna koje je izdvojila Republika Hrvatska...

Hrvatski sabor nastavit će s radom u četvrtak raspravom o Godišnjem izvještaju o provedbi Strategije Zakona o odnosima s Hrvatima izvan Hrvatske za 2019., a među šest programa potpore posebno se ističe onaj za Hrvate u BiH, a za koji je RH kroz 89 programa i projekata izdvojila 25,8 miliona kuna.

  • Regija

  • 25. Mar. 2021  25. Mar. 2021

  • 1

To se odnosi na projekte iz područja obrazovanja i nauke, zdravstva i socijalne zaštite.

Vlada Republike Hrvatske nastavila je i u 2019. podupirati programe i projekte značajne za unapređenje kvaliteta života Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i povećavati iznos finansijskih sredstava za tu namjenu. Tako je prošle godine osigurano 25.800.000 kuna, do sada najveći iznos sredstava. Time se jasno pokazuje značaj koji vlada pridaje Hrvatima u Bosni i Hercegovini, osiguravanju uvjeta za njihov održivi ostanak u toj zemlji, ali i stvaranja platforme za razvoj i prosperitet. Iznos sredstava za projekte i programe Hrvata u Bosni i Hercegovini od 2016. do 2019. godine povećan je za skoro 30 posto; u 2016. iznosio je 20 miliona kuna, a 2019. iznosio je 25,8 miliona kuna. Javni konkurs za finansiranje kulturnih, obrazovnih, naučnih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu Središnji državni ured je raspisao 15. aprila 2019. godine.

U okviru strateškog cilja poticanja povratka hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u Republiku Hrvatsku, važno je naglasiti uspješnu provedbu niza aktivnosti – program učenja hrvatskog jezika, putem kojeg je tokom 2019. odobreno 250 stipendija za učenje jezika na univerzitetima u Hrvatskoj, platforme za online učenje hrvatskog jezika na kojima se do konca 2019. upisalo više od 4.800 polaznika, kao i osiguranje posebnih upisnih kvota za upise na studijske programe za Hrvate izvan RH – pripadnike hrvatske nacionalne manjine i hrvatskog iseljeništva. U 2019. odobrena je posebna upisna kvota i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i Sveučilištu Sjever te na Veleučilištu Lavoslava Ružičke u Vukovaru.

Očekuje se i oštar stav opozicije na odluke Vlade Hrvatske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...