PROBLEMIMA NIKAD KRAJA: Kanadski stručnjaci objavili nove preporuke za vakcinaciju "AstraZenecom"...

Kanadski Nacionalni savjetnički odbor za imunizaciju (NACI), koji nadgleda provođenja kampanje vakcinisanja protiv koronavirusa, preporučio je da se za ljude mlađe od 55 godine prestane upotrebljavati "AstraZenecina" vakcina i zatražio je novu analizu o rizicima i prednostima koja se bazira na dobi i spolu.

  • Svijet

  • 30. Mar. 2021  30. Mar. 2021

  • 0

Taj je potez posljedica izvještaja iz Europe o rijetkim, ali ozbiljnim slučajevima pojave krvnih ugrušaka, krvarenja i u nekim slučajevima smrti nakon vakcinisanja, naročito kod mlađih ženskih osoba. U Kanadi nije prijavljen nijedan takav slučaj, a upotrijebljeno je oko 307.000 doza "AstraZenecine" vakcine.

"Iz onoga što znamo, postoji značajna nesigurnost vezana za prednosti upotrebe 'AstraZeneca' vakcina protiv koronavirusa kod osoba mlađih od 55 godina", poručio je NACI u pisanoj preporuci.

Starije osobe suočene su s većim rizikom od hospitalizacije i smrti povezane s bolesti Covid-19, a čini se da su i komplikacije rjeđe u toj dobnoj grupi pa se njima može ponuditi vakcina "uz informirani pristanak", poručili su nezavisni stručnjaci iz NACI-ja.

Vodeći se tim preporukama, odbor vodećih zdravstvenih dužnosnika, u koji su uključeni regionalni i savezni predstavnici, izjavio je da će zaustaviti korištenje vakcina za mlađe od 55 godina. Odbor je dodao da se pri donošenju odluke vodio činjenicom da Kanada na raspolaganju ima i vakcine drugih proizvođača, a većina primijenjenih doza stigla je od "Pfizera" i "Moderne".

Oko 11,8 posto Kanađana primilo je barem jednu dozu vakcine.

Health Canada (Kanadsko zdravstvo), kanadski regulator za lijekove, izjavio je da će postaviti dodatne uvjete za odobrenje "AstraZenecine" vakcine, u koje će biti uključen i "zahtjev da proizvođač provede detaljnu procjenu o učincima i rizicima vakcine prema dobi i spolu u kanadskom kontekstu". Iz Kanadskog zdravstva su rekli da su u razgovorima s "AstraZenecom" i da će, nakon što prime tražene informacije, "odlučiti jesu li potrebni dodatni regulatorni potezi".

Početkom ovog mjeseca, mnoge europske države nakratko su prestale upotrebljavati vakcinu anglo-švedske kompanije za vrijeme trajanja istrage o slučajevima pojave krvnih ugrušaka povezanih s vakcinisanjem, ali je ono i dalje primjenjivano u Kanadi. Gotovo u svim europskim državama vakcinisanje je nastavljeno nakon što je Europska medicinska agencija (EMA) vakcinu proglasila sigurnom.

Samo je Francuska donijela uredbu o primjeni vakcina na osobe starije od 55 godina, a argument za takvu odluku bila je pojava krvnih ugrušaka kod mlađih osoba.

Kanada je u posljednjim sedmicama zabilježila rast broja novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je u ponedjeljak u British Columbiji zabranila korištenje unutrašnjih prostorija u ugostiteljskim objektima te grupno vježbanje u dvoranama, a ta će mjera ostati na snazi do 19. aprila. Zdravstveni dužnosnici su izjavili da su ove mjere uvedene za "prekidanje kruga", kako bi se zaustavilo širenje varijanti Covida-19. U British Columbiji je pronađeno 270 slučajeva zaraze brazilskim sojem (P1) za koji je uvriježeno mišljenje da se brže širi i da je otporniji na vakcinu, javlja Hina.

Uprkos novim preporukama u vezi sa primjenom "AstraZenecine" vakcine, kanadski dužnosnici i dalje očekuju da će imati dovoljne zalihe na raspolaganju kako bi do jeseni procijepili stanovništvo sa po dvije doze.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...