OSUĐEN ZBOG TERORIZMA: Ima 16 godina i sebe naziva Hitlerom...

Označen je krivim po četiri tačke optužnice, između ostalog za podršku Nacionalnoj akciji, zabranjenoj neonacističkoj organizaciji.

  • Šareni svijet

  • 30. Mar. 2021  31. Mar. 2021

  • 2

Srednjoškolac koji je u Velikoj Britaniji napravio sopstvenu neonacističku grupu osuđen je za terorizam, poslije priznanja krivičnih djela, piše BBC.

Šesnaestogodišnjak iz New Castleaa prozvao je sebe Hitlerom i pravio brojne platforme na društvenim mrežama na kojima je veličao nasilje ekstremne desnice. Označen je krivim po četiri tačke optužnice, između ostalog za podršku Nacionalnoj akciji, zabranjenoj neonacističkoj organizaciji.

U magistratskom sudu u North Tynesideu, gdje mu je suđeno kao maloljetniku, dobio je kaznu od 12 mjeseci koja će vjerovatno uključivati društveno koristan rad.

Mladić je priznao i ostala tri krivična djela koja mu se stavljaju na teret – podsticanje na terorizam i mržnju na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Određena mu je i mjera da narednih 10 godina redovno obavještava vlasti o tome gdje boravi i čime se bavi.

Poslije prvog hapšenja oktobra 2019. godine nastavio je da objavljuje rasističke poruke. Prvo krivično djelo terorizma počinio je sa 15 godina, što ga svrstava u tri najmlađa počinioca takvih djela u Velikoj Britaniji.

Veličao ubistva

Nacionalna akcija je zabranjena 2016. zakonom o borbi protiv terorizma, tada je postalo nezakonito i biti njen član ili podržavati je, a BBC ne objavljuje ime male grupe koju je osnovao mladić.

U manifestu te grupe se navodi da im je cilj da Britanija postane država bijelog naroda, oslobođena jevrejskog utjecaja po bilo koju cijenu. Krijući se iza lažnih imena, dječak je napravio sopstvenu antisemtisku i antimuslimansku propagandu. Objavljivao je i slike Nacionalne akcije.

Na jednoj društvenoj mreži veličao je ubistvo poslanice Joe Cox, koju je ubio neonacista, kao i ubicu desničara koji je odgovoran za krvoproliće u Finsbury parku 2017. Napravio je i naljepnice sa logoom grupe i lijepio ih po komšiluku.

Stručnjak za pravo kaže da autistični tinejdžer vjerovatno “samo donekle razumije riječi i koncepte koje je promovisao” i da “vjerovatno nije vidio šire posljedice svojih aktivnosti, koje su sada očigledno zamijenjene interesima poput sitkoma Dad’s Army”.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...