TEGELTIJA SAOPŠTIO VAŽNE INFORMACIJE: "U BiH je dostupno 130.000 vakcina protiv koronavirusa. U DRUGOM KVARTALU ove godine ulazimo u redovan sistem..."

"...vakcinacije građana."

  • Društvo

  • 31. Mar. 2021  01. Apr. 2021

  • 0

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija istakao je da BiH danas ima više registrovanih vakcina od susjedne države članice EU, te da je od danas u BiH dostupno 130.000 vakcina protiv koronavirusa.

Tegeltija je rekao Srni da je uvjeren da će u drugom kvartalu ove godine BiH ući u redovni sistem vakcinisanja građana prema planiranoj dinamici, s obzirom na to da se u tom periodu očekuje dolazak 697.200 vakcina.

Naglasio je da su tokom današnjeg sastanka sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH Radovanom Viskovićem i Fadilom Novalićem, ministrima zdravlja Alenom Šeranićem i Vjekoslavom Mandićem, ministrom civilnih poslova u Vijeću ministara Ankicom Gudeljević i šefom vlade Odjeljenje za zdravstvo Brčko distrikta za drugi kvartal ove godine.

Predsjedavajući Tegeltija rekao je da su premijeri Visković i Novalić obavijestili učesnike sastanka da dobavljači vakcina ne žele pregovarati isključivo sa BiH, te da je izražena spremnost Vijeća ministara da pomogne gdje god je to moguće.

"Mislim da bismo zajedno trebali snositi teret nabavke vakcina", rekao je Tegeltija, ističući koordinacijsku ulogu Vijeća ministara, koje nije nadležno za nabavu vakcina.

Rekao je da je premijer Republike Srpske obavijestio učesnike sastanka da je Srpska dogovorila isporuke sa ruskim dobavljačima vakcina, ali da još uvijek nema tačne dinamike njenog kretanja u drugom kvartalu.

"Premijer Novalić rekao je da ne može reći kakva će biti dinamika isporuke direktnih nabavki cjepiva i obavijestio nas je da je Vlada Malezije donijela odluku o isporuci 50.000 doza vakcina", rekao je Tegeltija.

Ponovio je da je Vijeće ministara tu da koordinira nabavkom vakcina, šaljući pisma u njihovo ime proizvođačima.

"Ne kupujemo vakcine ili bilo šta za krunu. Iz budžeta zajedničkih institucija izdvojili smo 40 miliona KM u budžete entiteta za ljudsko zdravlje, za njihove zdravstvene ustanove. Dali smo sve što je bilo u našoj nadležnosti", istakao je Tegeltija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...