PLENKOVIĆ ODUŠEVLJEN: "Hrvatska dobiva još 747.000 doza vakcina"

Nakon sastanka Europskog vijeća prošle sedmice, na kojem je glavna tema razgovora među europskim liderima bila zajednička borba protiv Covida-19 te distribucija nadolazećih doza vakcina, uslijedila je rasprava o sadržaju zaključka Europskog vijeća na nivou ambasadora - stalnih predstavnika država članica EU (COREPER) u Bruxellesu o raspodjeli 10 miliona doza "Pfizer/BioNTechovih" vakcina.

  • Regija

  • 01. Apr. 2021  02. Apr. 2021

  • 0

"Nakon niza razgovora proteklih dana vođenih na razini premijera, kao i pregovora na Odboru stalnih predstavnika u Bruxellesu, za Hrvatsku smo osigurali dodatnih 747 tisuća doza cjepiva Pfizer/BioNTech do kraja lipnja ove godine'', izjavio je ovom prilikom predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković.

Kako će se vakcine raspodijeliti među EU članicama?

Plenković je podsjetio da je stav Hrvatske bio da se u duhu europske solidarnosti treba raspodijeliti 10 miliona doza Pfizer/BioNTechovih vakcina kako bi one zemlje koje su trebale dosad dobiti više doza vakcina AstraZenece primile više doza Pfizer/BioNTecha i time kompenzirale nedostatak koji se nije mogao predvidjeti zbog sporije proizvodnje i distribucije AstraZenece.

10 miliona doza Pfizer/BioNTechovih vakcina, koje će se uslijed dogovora s proizvođačem pomaknuti iz četvrtoga u drugo tromjesečje ove godine, raspodijelit će se u omjeru:

- 30 posto za države koje imaju manjak vakcina,

- 70 posto po načelu pro rata među članicama, razmjerno broju stanovnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...