DUG SAVEZNIKU: Kina pozvala SAD da ukine sve sankcije nametnute Iranu

Vlasti Kine danas su pozvale administraciju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ukine sve ilegalne sankcije koje je nametnula Iranu, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Svijet

  • 02. Apr. 2021  02. Apr. 2021

  • 0

“Kina pozdravlja povratak SAD-a u iranski nuklearni sporazum i poziva američku administraciju da ukine sve ilegalne sankcije nametnute Iranu“, izjavila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine Hua Chunying.

Kineski list “Global Times“ prenosi da je Hua kazala da se zvanični Peking pošteno odnosi prema Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA), što je službeni naziv međunarodnog sporazuma koji je o iranskom nuklearnom programu postignut 2015. godine.

“Peking je uvijek imao konstruktivnu ulogu, dok je Washington uzburkavao tenzije povlačenjem iz nuklearnog sporazuma“, poručila je Hua.

Kina je već nekoliko puta upozoravala na neophodnost sankcija koje je SAD prvenstveno uveo Iranu na izvoz nafte. Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je 2016. godine Iran i bio je prvi svjetski lider koji je doputovao u Teheran nakon što je potpisan nuklearni sporazum.

Kina i Iran potpisali su prošlog mjeseca sporazum o 25-godišnjoj saradnji u okviru realizacije inicijative “Pojas i put“. Riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u svijetu, koji je Kina predstavila prije pet godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...