SALKIĆ UPOZORAVA NA OTIMANJE IMOVINE BOŠNJAKA U RS-u: "Moramo to zaustaviti"

U Bratuncu je ranije dodijeljena imovina Medžlisu IZ Bratunac, a u doba pandemije, ponovo je oduzeta i dodijeljena Općini kroz novoformiranu komisiju, i to bez poziva Medžlisu na očitovanje.

  • Vijesti

  • 03. Apr. 2021  03. Apr. 2021

  • 17

Skrivajući se iza Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske iz 2018. godine, Bošnjacima se u ovom bh. entitetu masovno oduzima imovina.

U Bratuncu je ranije dodijeljena imovina Medžlisu IZ Bratunac, a u doba pandemije, ponovo je oduzeta i dodijeljena Općini kroz novoformiranu komisiju, i to bez poziva Medžlisu na očitovanje.

– Primjenu zakona zbog uslova u kojima se nalazimo, otežane komunikacije i kretanja građana, treba obustaviti do suzbijanja pandemije. Čini se da vlasti u ovom entitetu žele iskoristiti trenutnu sitaciju da provođenjem ovog zakona nanesu dodatnu štetu protjeranim Bošnjacima iz ovog entiteta, kao i onima koji su se vratili.

Primjer Medžlisa Islamske zajednice Bratunac, da je rješenje koje su prvobitno dobili poništeno i promijenjeno u vrijeme proglašenog vanrednog stanja, dovoljno govori o namjerama vlasti entiteta – upozorava potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

alt

Kaže, kako primjeri pokušaja uzurpacije privatne imovine u Milićima, ali i drugim mjestima u ovom entitetu, ukazuju na iste ciljeve i namjere, piše "Faktor".

– Moj je poziv i apel Bošnjacima, ali i svim drugim građanima u ovom entitetu, da povedu računa o svojoj imovini i da pomno prate izlaganja i proces primjene zakona. Zakon je koncipiran na način da vam sistem, komšija, rođak može prisvojiti imovinu, ali vam pruža i prostor za zaštitu imovine ako ste vlasnik. Nažalost, neka imovina ostala je bez vlasnika, ali i tu se mogu bliži rođaci pojaviti i istu zaštititi od uzurpacije sistema. Sistem želi smanjiti naš udio u gruntu u vlasništvu imovine u ovom entitetu. Bez ikakve sumnje, mi se tome moramo odlučno suprotstaviti našom pojačanom brigom za našu imovinu, naša ognjišta u ovom entitetu – naglašava Salkić, koji je do sada u nekoliko navrata ukazivao na pogubnost ovog zakona i otimanje bošnjačke imovine u RS-u.

On ističe kako se ovdje posebno atakuje na vakufsku imovinu.

alt

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...