NAJJAČI AIR FORCE ONE IKADA: Američki predsjednici mogli bi ovim avionom letjeli brže od zvuka

Riječ je o sasvim novom modelu aviona koji bi trebao povremeno postati Air Force One – i to prvi koji bi imao mogućnost probijanja zvučnog zida.

  • HiTec

  • 05. Apr. 2021  05. Apr. 2021

  • 0

CNN je nedavno ekskluzivno dobio uvid u futuristički putnički avion koji razvija kalifornijskakompanije "Exosonic". Njihov mlazni avion u osnovnoj varijanti ima mogućnost smjestiti do 70 putnika, no kada bi bio prerađen u predsjednički, kapacitet bi mu se smanjio na tek 31. Samim time ne bi mogao u potpunosti preuzeti ulogu Boeingovog predsjedničkog aviona, kojim predsjednik SAD-a može prevesti veliku pratnju, novinarske ekipe i saradnike, već bi se koristio povremeno, kada se za to ukaže potreba. Isto tako, povremeno bi se koristio i kao Air Force Two, službeni avion potpredsjednika SAD-a.

"Exosonicov" avion je izduženog profila i zamišljen je kao nadzvučni, najviše brzine do čak 1,8 Macha (2.222 km/h). Zbog jedinstvenog oblika, trebao bi proizvoditi razmjerno nisku buku prilikom probijanja zvučnog zida, što znači da udarni val ne bi značajno remetio život na tlu u slučaju da piloti odluče probiti zvučni zid nad naseljenim mjestom.

Proizvođač navodi da bi dolet ovakvog aviona bio oko 5.000 nautičkih milja (9.260 kilometara). Sve to zainteresiralo je Ratnu avijaciju SAD-a, koja sada s ovim startupom radi na tome da se ovaj avion zaista jednog dana integrira u predsjedničku flotu.

Obećava se niska razina buke pri soničnom udaru

Interijer je osmišljen kako bi nudio udobnost, luksuz i privatnost potrebnu osobi koja obavlja najvišu političku dužnost u zemlji. U kabini se nalaze dva privatna apartmana, malena sala za sastanke koja može primiti troje ljudi, uz još nekoliko zasebnih kabina s klasičnim rasporedom sjedenja.

alt

Većina sjedalica može se okretati ili pretvoriti u ležaj pa se uredi i kabine mogu prilagođavati potrebama putnika. "Exosonic" očekuje da bi njihov nadzvučni putnički avion mogao poletjeti do sredine 2030-ih godina.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...