NAJČEŠĆE VRSTE ARTRITISA: Žene su sklonije jednom, a muškarci drugom obliku

Tekst prenosimo sa stranice Ordinacija.vecernji.hr.

  • Zdravlje

  • 05. Apr. 2021  05. Apr. 2021

  • 0

Ako u zadnje vrijeme osjećate nelagodu u zglobovima, moguće da se pitate imate li artritis - stanje u kojem je jedan ili više zglobova upaljeno.

Iako puno ljudi osjeti posljedice neke vrste artritisa, ustvari postoji oko 100 stanja vezanih za zglobove koji mogu pripadati ovom zajedničkom nazivu.

Dok neke vrste artritisa mogu biti nasljedne, drugi rizični faktori su geni, godine, spol, stara ozljeda i pretilost. Žene su podložnije nekim vrstama artritisa, a muškarci drugim. Ovo su najčešće vrste koje biste trebali razlikovati.

Osteoartritis

Radi se o najučestalijem obliku artritisa, a gotovo svaka druga osoba starija od 55 godina boluje od ove degenerativne i kronične bolesti. Osteoartritis nastaje zbog propadanja zglobne hrskavice, a uzrok bolesti je još uvijek nepoznat. Ipak, brojni su čimbenici koji doprinose njenom nastanku. Češće obolijevaju žene, koje ujedno imaju i težu kliničku sliku, bolest se rijetko pojavljuje u mlađoj životnoj dobi, a naslijeđe može također igrati veliku ulogu. Glavni rizični faktor su starija životna dob, povećana tjelesna težina, preopterećenje zglobova, ozljede hrskavice, meniskusa i ligamenata, prijelomi kostiju.

Osteoartritis će se javiti kao simptom bili u koljenima, kukovima, stopalima i kralježnici, a može se razviti kroz godine ili ga mogu ubrzati ozljede i infekcije.

Prvi simptomi su pojava bolova, otekline i ukočenosti zglobova, a javljaju se polako, podmuklo, obično nakon većeg opterećenja.

Osobe koje pate od njega osjećaju neugodnu bol pri hodu i raznim pokretima te „ukočenost“ zglobova. Ponekad zglobovi mogu proizvoditi i zvukove kada se savijaju.

Kada je u pitanju ovaj oblik artritisa, bolovi često nestanu kako su i došli, a jači su ujutro. Ako imate ovo stanje, liječnik će vam savjetovati da kontrolirate tjelesnu težinu, kako biste održali zdravima strukture oko zglobova. Fizikalna terapija isto može pomoći vježbama koje će jačati mišice oko zglobova. Tu su i protuupalni lijekovi koji mogu olakšati simptome.

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je kronična, upalna bolest vezivnog tkiva koja se najviše očituje na zglobovima. U ovom poremećaju imunološki sustav napada hrskavično tkivo, kosti. Od zglobova su najčešće zahvaćeni mali zglobovi šake, ramena, koljena i gležnjevi. Opći umor, problemi sa spavanjem i iscrpljenost su česti simptomi.

Svi navedeni simptomi mogu uzrokovati bol kod pacijenta i tako imati veliki utjecaj na kvalitetu života bolesnika. Život s reumatoidnim artritisom nije uvijek jednostavan, jedan od razloga je da su simptomi bolesti često nepredvidljivi – jedan dan simptomi su slabi, dok drugi dan može doći do pogoršanja. Bolest se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, a najčešće se pojavljuje između 20. i 40. godine. Češća je u žena.

Nakon dijagnoze, liječnik bi mogao prepisati lijekove ili injekcije koje će kontrolirati simptome. “Savjetujem jake lijekove protiv upala koji djeluju tako da mijenjaju tijek upalnog procesa“, navela je dr. Lisa Gale Suter, reumatolog na medicinskom sveučilištu Yale te dodala kako ti lijekovi donose i rizik od smanjenog djelovanja imuniteta, pa pacijenti moraju biti posebno oprezni kada su u pitanju infekcije te računati na prestanak korištenja lijekova. Iako je pridržavanje propisane terapije od strane reumatologa od ključne važnosti za držanje bolesti pod kontrolom, malom promjenom životnog stila možete poboljšati kvalitetu života, pa je tako i vježbanje vrlo korisno, ali o njemu se potrebno dogovoriti s liječnikom.

Psorijatični artritis

Psorijatični artritis je kronična upalna reumatska bolest povezana sa psorijazom, pa će tako između 5 i 20 posto osoba koje imaju psorijazu imati i ovaj oblik artritisa. Iako nije potpuno jasno što ga uzrokuje, stručnjaci znaju da je u pitanju autoimuna bolest koja se manifestira na sličan način kao i reumatoidni artritis, a jednina je razlika što je u ovom slučaju uključena i koža. Podjednako je zastupljen među oba spola. Simptomi uključuju bol, oticanje, crvenilo u području zglobova, umor, problemi s očima, osip i osjetljivost ruku i stopala.

Za bolju kontrolu bolesti, pacijenti će uzimati sličnu terapiju kao kod reumatoidnog artritisa. Liječenje može započeti i edukacijom i promjenom stila života - zdravom prehranom, primjerenim odmorom i redovitim provođenjem tjelesne aktivnosti.

Drugi oblici artritisa

Dok svi spomenuti oblici artritisa čine najčešće oblike bolesti, postoji i duga lista ostalih vrsti ove bolesti, pa su tu sindrom karpalnog kanala, giht, burzitis…

Češće se javlja kod odraslih ljudi, ali tu su i rizični faktori koji vam mogu činiti podložnima razvoju artritisa. Ako sumnjate na ovo stanje, najvažnije je kontaktirati liječnika kako bi se na vrijeme započelo s terapijom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...