KAD STRUKA GOVORI: Prof. dr. Nermin Granov - "Ne možemo se voditi špekulacijama, kineske respiratore odobrilo tijelo EU, ne koriste se samo za ARDS"

Prof. dr. Nermin Granov, šef Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), govorio je o kineskim respiratorima i špekulacijama u vezi s tim uređajima, a o čemu pojedini mediji pišu već tri dana. 

  • Društvo

  • 05. Apr. 2021  05. Apr. 2021

  • 1

- Nemam ništa s nabavkom respiratora. Kada radite na načinu da poštujete zakone, onda se morate pridržavati prava i svih pravilnika KCUS-a. Prema tome, ne možemo se voditi na osnovu špekulacija, emocija, osjećaja, već na osnovu pisanih dokumenata. Evo, ovdje stoji ispred mene zvaničan dokument Instituta za mjeriteljstvo BiH. Ovaj dokument je vama svima dostupan. Piše da proizvođač medicinskog sredstva, kao i prijavljeno tijelo EU, koje je provelo ocjenjivanje – izdalo je certifikat o usklađenosti te CE oznaku. Znači, ovaj respirator ima certifikat koji je validan na području EU - kazao je dr. Granov.

Dodao je da se u dokumentu navodi da se kineski respiratori koriste za liječenje od Covida-19 s akutnim i ozbiljnim respiratornim simptomima.

- Ovo su činjenice pisane, koje mi ne možemo zanemariti. Ja ne bih komentarisao odluke drugih ustanova. Mi smo u Sarajevu imali najveći pandemijski talas. U tom trenutku imamo 68 respiratora. Dolazi po sedam ljudi odjednom, popunjeni su svi respiratori. Sada ja vas pitam – da li bi iko od vas ili bilo ko – da se nađe neko da ima respirator, koji ima sve papire da je validan, da radi i da kaže: "Ne, ja ga neću staviti na ovo, pa nek' umre čovjek." Kako, onda, izaći pred porodicu tog čovjeka? To je ugrožavanje zdravlja pacijenata - kazao je Granov.

Dodao je da je dopis anesteziologa interni akt, koji je dio svakodnevne komunikacije u KCUS-u te da kineski respirator ACM 812 ne liječe jednu bolest pluća, tzv. ARDS, ali da liječi druge.

- Imamo i rješenja na tu situaciju. Šta se ovdje desilo? Kolege su rekle da, prema novim smjernicama, kod ARDS-a (jedan oblik zatajenja pluća), ovaj respirator ne može isporučiti određene pritiske. Nisu svi pacijenti oboljeli od ARDS-a. Za te ljude imamo druge respiratore - kazao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...