TUŽAN DAN U SARAJEVU: Preminula je čuvena Vesna Ljubić

Vesna Ljubić, žena koja je utrla put Jasmili Žbanić, Aidi Begić i drugim bh. režiserkama, preminula je danas u 82. godini života. Bila je prva režiserka igranih filmova u BiH, a još u studentskim danima je imala čak i priliku da asistira čuvenom režiseru Federicu Felliniju.

  • Hronika

  • 05. Apr. 2021  05. Apr. 2021

  • 1

U svojoj karijeri je režirala dva igrana filma "Prkosna delta" (1980.) i "Posljednji skretničar uzanog kolosijeka" (1987), za koje je dobila brojne nagrade.

Svoje filmsko putovanje započela je još 1971. godione, snimivši RV film "Simha", kao i dokumentarni film "Halil Tikveša". Cijeli rat je provela u Sarajevu, a u tom periodu je snimila dokumentarni film "Ecce Homo". Nakon rata, snimila je još dva dokumentarna filma "Adio Kerida" (2002.) i "Bosanska rapsodija - Na rubu znanosti" (2011.)

Cijeli svoj radni vijek provela je na RTV SA, odnosno poslije na RTVFBiH, uređujući emisije i radiodrame.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...