JEZIVE SCENE DOLAZE IZ CRNE GORE, PROTESTI PROTIV SMJENE MINISTRA UZ UZVIKE: "Crna Goro, gorska vilo, GENOCIDA nije bilo" (FOTO)

Okupljeni su negirali genocid u Srebrenici i ispred zgrade Vlade skandirali "Crna Goro, gorska vilo, genocida nije bilo".

  • Regija

  • 05. Apr. 2021  06. Apr. 2021

  • 4

Građani u više gradova Crne Gore okupili su se u 18 časova kako bi izrazili protest povodom odluke premijera Zdravka Krivokapića da pokrene postupak za smjenu ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Tokom protesta blokirano je više saobraćajnica u Podgorici, Baru, Budvi, Nikšiću, Pljevljima, Beranama, a kršene su i epidemiološke mjere donijete u cilju suzbijanja koronavirusa.

Okupljeni su skandirali "pravda za Vlada", ali i nosili transparente i skandirali parole kojima se negira genocid u Srebrenici.

U Podgorici građani su se u 18 časova okupili ispred zgrade Vlade, blokirajući bulevar Stanka Dragojevića i Karađorđevu ulicu. Zbog protesta je bila blokirana i Njegoševa ulica.

Okupljeni ispred zgrade Vlade razišli su se oko 20.10 časova, a njih oko desetak koji su ostali na kraju skandirali su da neće kući dok se ne pojavi premijer Krivokapić.

altFoto: Filip Filipović

Ispred Vlade čuli su se povici: “Izdaja”, “Srbija”…”Bečiću piz.., Kosovo si izdo”

Okupljeni ispred zgrade Vlade skandirali su "Kosovo je srce Srbije", "Kosovo", "Srbija" i "Oj, Kosovo, Kosovo"... Okupljeni su negirali genocid u Srebrenici i ispred zgrade Vlade skandirali "Crna Goro gorska vilo genocida nije bilo".


 Protest Vlada  

Okupljeni su skandirali i "Pravda za Vlada", "izdaja, izdaja" i "ustaše, ustaše", "Milo lopove", "Ne damo svetinje", "Đeda si nam izdao"...


 Vlada 2 

U Karađerđovoj ulici okupilo se dvadesetak ljudi sa zastavama i kapama Srbije.

Jedan od okupljenih je istakao transparent "Pravda za Vlada" i pozdravljen je aplauzima okupljenih.

protest Leposavić ispred Vladefoto: Savo Prelević

Na protestu ispred Vlade je i četnički vojvoda Mileta Pavićević.

Grupa građana u znak protesta blokirala je saobrćaj u podgoričkom naselju Zlatica. Nakon polusatnog protesta oni su se uputili ka zgradi Vlade.

Grupa mladića na Zlatici tokom protesta razvila je transparent na kome se negira genocid u Srebrenici.

"Zbog Srebrenice sa funkcije se Srbin skida, upamtite nije bilo genocida", piše na transparentu.

Okupljeni na Zlatici

Građani su se u znak podrške ministru okupili u Baru, Nikšiću, Pljevljima, Beranama i Bijelom Polju.

TRAŽI SE KRIVIČNA ODGOVORNOST

Nakon što su se danas na više lokacija u Crnoj Gori mogle čuti poruke kojom se negira genocid u Srebrenici, Centar za demokratsku tranziciju podsjeća nadležne organe na član 370 Krivičnog zakonika – Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

“Kaznom iz stava 1 ovog člana kazniće se i ko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina učinjenih protiv grupe ili člana grupe koja je određena na osnovu rase, boje kože religije, porijekla, državne ili nacionalne pripadnosti, na način koji može dovesti do nasilja ili izazvati mržnju prema grupi lica ili članu te grupe, ukoliko su ta djela utvrđena pravosudnom presudom suda u Crnoj Gori ili međunarodnog krivičnog suda”, piše u članu 370.

 

CDT očekuje odlučnu reakciju nadležnih organa.

Podsjetimo, danas je u više crnogorskih gradova organizovan skup podrške ministru pravde Vladimiru Leposaviću, a okupljeni su negirali genocid, te nosili skandalozne transparente na kojima piše da se genocid u Srebrenici nije dogodio.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...