NESUGLASICE SE PRODUBLJUJU; RUSIJA UPOZORILA ZAPAD: "Ne izazivajte novu raketnu krizu!"

U Ministarstvu vanjskih poslova ove zemlje tvrde da ne zatvaraju vrata dijalogu, ali da ne mogu isključiti mogućnost da će Rusija biti primorana preusmjeriti napore kao odgovor na nove raketne prijetnje.

  • Svijet

  • 06. Apr. 2021  07. Apr. 2021

  • 1

Rusija je upozorila da će biti primorana da se brani ako zapadne države budu planirale postavljanje raketa kratkog i dugog dometa u Evropi. Strahuju da bi se mogle iskoristiti za napade na protuzračnu odbranu sa kopna.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova je izjavila da Sjedinjene Američke Države sve više razmatraju mogućnost raspoređivanja ovakvih raketa širom Starog kontinenta.

Rusi su napomenuli da je Sporazumom o nuklearnom naoružanju srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine bilo zabranjeno istraživanje i razvoj ove vrste naoružanja, te da se SAD iz sporazuma povukao prije dvije godine, kada je predsjednik bio Donald Trump.

Zaharova je poručila da se britanska vojska pridružila otvoreno neprijateljskoj i destabilizirajućoj retorici. Kao primjer za to je izdvojila plan nadogradnje infrastrukture za lansiranje raketa. To je protumačila kao mogućnost napada duboko u teritorij druge države, a da bi se neutralizirao njen protuzračni odbrambeni sistem.

"Ne možemo, a da ne primijetimo opsesiju anglosaksonskih zapovjednika imperativom da poraze čisto odbrambene snage stvorene da pruže sigurnost Rusiji u slučaju vojnog napada", naglasila je Zaharova.

Potcrtala je da Rusija ne vjeruje ni u domet raketa koje je Velika Britanija navela. Prema njenim riječima, jasno i namjerno je zavaravala u svojim sposobnostima da napada ciljeve na daljinu.

U Ministarstvu vanjskih poslova ove zemlje tvrde da ne zatvaraju vrata dijalogu, ali da ne mogu isključiti mogućnost da će Rusija biti primorana preusmjeriti napore kao odgovor na nove raketne prijetnje.

Kako je objavio Russia Today (RT), prošle godine je spor po ovom pitanju privremeno spriječen kada je Rusija odučila da ne postavi sistem 9M729 na evropskom dijelu svog teritorija, ali pod uslovom da NATO isto uradi.

Američki zvaničnici su uvjeravali da je domet njihove rakete nešto više od 500 kilometara, a u Rusiji tvrde da je to zabranjeno ranije spomenutim sporazumom.

S druge strane, ruski predsjednik Vladimir Putin je naveo da su karakteristike njihovog sistema 9M729 u skladu sa ovim sporazumom, ali da ga nije instalirao u blizini drugih evropskih država u znak dobre volje.

Zaharova je nazvala ciničnim navod američkog generala Johna Raffertyja da će se testirati prototip rakete u cilju da se utvrdi koliko joj je vremena potrebno da pređe 500 kilometara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...