KORONAVIRUS I ESTRADA: Armin Šaković se ne žali, dok neki autori pišu i za siću

"Kod narodnjaka na neki način ima cjenovnik pjesama, dok je kod nas drugačije. Iskren da budem, ja radim za tantijeme. Imao sam ponuda da pišem za kolege, ali sad sam u kreativnoj fazi pripremanja ploče za 'Štuke' i to mi je prioritet", govori Dino Šaran.

  • Estrada

  • 06. Apr. 2021  07. Apr. 2021

  • 0

Pandemija koronavirusa negativno je utjecala na kompletnu muzičku industriju. 

Zbog činjenice da pjevači ne mogu nastupati, većina jedva sastavlja kraj s krajem, a rijetki su oni koji su u posljednjih 12 mjeseci razmišljali o snimanju novih pjesama.

To je, naravno, dovelo do smanjenja cijena pjesama koje su prije pandemije kod najtraženijih autora koštale i 10.000 eura. Ipak, sada su se cijene prepolovile, a kod nekih su čak i četiri puta jeftinije.

"Čudna je ovo situacija. Nema potražnje za pjesmama tako da je to dovelo i do čudne situacije kada je ponuda u pitanju. Imam par saradnika koji su mi pripremili pjesme, ali sad je to na čekanju. Kada bude vrijeme, nije problem za novac", kaže pjevač narodne muzike Nihad Alibegović.

Poznati tekstopisac Armin Šaković ističe da nema takvih problema.

"Da budem iskren, nikad nisam imao cijenu. Kome dam pjesmu, on me uvijek nagradi više nego što bih je naplatio. Meni je bitno da pjesma prođe i da napravi hair, a da meni ima puno emitovanja. U ovoj godini od kada je koronavirus sve zaustavio mogu se pohvaliti sa desetak snimljenih pjesama. Evo upravo sam završio hit za Željka Samardžića", kaže za Faktor Šaković.

Dino Šaran osim što je napisao većinu pjesama za Letu štuke, pisao je brojne kompozicije za druge izvođače. Najviše je sarađivao s Crvenom jabukom i Natali Dizdar.

"Kod narodnjaka na neki način ima cjenovnik pjesama, dok je kod nas drugačije. Iskren da budem, ja radim za tantijeme. Imao sam ponuda da pišem za kolege, ali sad sam u kreativnoj fazi pripremanja ploče za Štuke i to mi je prioritet", govori Šaran.

Muzičar Haris Rahmanović iz Bihaća u dosadašnjoj karijeri je prošao nekoliko faza i transformacija. Nekadašnji reper djelovao je pod imenom Priki, a na samim počecima karijere, sarađivao je s Edom Maajkom, Remi iz grupe "Elemental", Marchelom...

Početkom 2016. desio se preokret i Haris se posvetio house muzici, a od sredine 2019. godine preselio se u Beograd i počeo je pisati za poznata imena narodne muzike. Posljednjih mjeseci živi na relaciji Beograd – Bihać.

"Stanje je čudno, tako da ne mogu dati neki konkretan odgovor kada su u pitanju cijene pjesama. Ipak, sada mnogi pišu za siću u odnosu na zlatna vremena prije koronavirusa. Neki izvođači su odlučili da se povuku dok sunce opet ne ugrije, a drugi su, pak, ovo stanje mirovanja iskoristili da pripreme nove pjesme. Kod mene je radno, dosta pjesama smo skuhali u periodu pandemije. Jedna od pjesama koja je nastala u doba korone je pjesma "Malena", koju izvode Emina Jahović i Teodora Džehverović. Nakon Edite i velikog uspjeha pjesme "Slobodno me rani", stiže nova Emina i Teodora", poručuje Haris Rahmanović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...