NJEMAČKA U ŠOKU: Nacistički general radio za obavještajnu službu Zapadne Njemačke!

Franz Josef Huber, odgovoran za deportaciju desetaka hiljada austrijskih Jevreja i blizak saradnik Adolfa Eichmanna, zaposlen je nakon Drugog svjetskog rata i mirno radio u obavještajnoj službi Zapadne Njemačke, otkrio je njemački javni televizijski kanal ARD.

  • Svijet

  • 07. Apr. 2021  07. Apr. 2021

  • 2

To je otkriveno u arhivi zapadnonjemačke službe BND, koja pokazuje da je ovaj general SS-a, koji je komandovao Gestapom u Beču, bio zaposlen u BND-u od 1955. do 1967. godine i zaštićen od mogućih pravosudnih postupaka, prenijela je Beta pozivajući se na AFP.

Bivši minhenski policajac Huber postao je šef nacističke tajne policije u Beču neposredno nakon njemačke aneksije Austrije 1938. godine i bio je na toj funkciji do 1944. godine.

Bio je zadužen i za deportaciju desetaka hiljada austrijskih Jevreja u nacističke logore smrti.

Tokom Drugog svjetskog rata, istrijebljeno je ukupno 65.000 austrijskih Jevreja, uglavnom iz Beča.

Huber je tako radio ruku pod ruku s Adolfom Eichmannom, koji se smatra organizatorom istrebljenja Jevreja u Evropi.

Eichmann, kojem se za zločine sudilo prije 60 godina u Jerusalemu, naročito je radio na formiranju “Centralne agencije za jevrejsku emigraciju” u Beču.

‘Tražili tvrde antikomuniste’

Nakon poraza nacističkog Trećeg rajha 1945., Amerikanci su uhapsili Hubera, a pustili ga već 1948.

Taj SS general, po ARD-u, pokazao se kao “kooperativan” sa savezničkim snagama. Tako je izbjegao krivično gonjenje za ratne i zločine protiv čovječnosti.

„Hladni rat (sa Sovjetskim savezom) bio je neizbježan i oni (Amerikanci) su stoga, prije svega, tražili tvrde antikomuniste”, rekao je Bodo Hechelhammer, historičar za pitanja BND-a, prenio je ARD.

„Nažalost, prečesto su takve tipove tražili i nalazili među bivšim nacistima.”

Nakon penzionisanja 1967. godine, Franz Josef Huber dobio je penziju kao njemački državni službenik, a nastavio je raditi u kompaniji za kancelarijsku opremu.

Živio je mirno, pod svojim imenom, a umro je 1975. godine u Minhenu u 73. godini.

BND je „tačno znao da Huber nije sitni gestapovski ubica, već SS general koji je djelovao u najdubljim krugovima nacističkog terorističkog aparata i bio odgovoran za smrt desetaka hiljada Jevreja i protivnika režima”, rekao je historičar Stefan Meining, koji je učestvovao u proučavanju arhive zapadnonjemačke obavještajne službe.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...