EVROPSKA AGENCIJA ZA LIJEKOVE O "ASTRAZENECI": "Ukupne koristi cjepiva ipak..."

Evropska agencija za lijekove izvijestila je na konferenciji za novinare kako postoji moguća veza između "AstraZenecina" cjepiva protiv Covida-19 i rijetke vrste krvnog ugruška, što može povećati zabrinutost javnosti i potkopati napore...

  • Svijet

  • 07. Apr. 2021  07. Apr. 2021

  • 0

...vlada europskih zemalja da što brže procijepe stanovništvo.

"Neobični krvni ugrušci s niskim trombocitima trebali bi se navesti kao vrlo rijetke nuspojave cjepiva", objavila je u srijedu Evropska agencija za lijekove, prenosi Hina.

Također je ponovljeno kako ukupne koristi cjepiva ipak nadilaze rizike od primanja istoga.

Evropska agencija za lijekove (EMA) dodatno je objasnila da se slučajevi zgrušavanja krvi ne mogu povezati sa specifičnim faktorima poput dobi, roda ili povijesti bolesti te da je "plauzibilno" objašnjenje da tromboza nastupa zbog odgovora imuniteta na cjepivo.

"Na temelju trenutnih dokaza, specifični faktori rizika, poput dobi, spola ili ranijih medicinskih stanja tromboze, nisu potvrđeni. Zgrušavanje se bilježi u svim skupinama", izjavila je izvršna direktorica EMA-e Emer Crooke na konferenciji za medije o zaključcima Odbora za procjenu rizika na području farmakovigilancije (PRAC) te agencije EU-a.

 "Plauzibilno objašnjenje je da je to odgovor imuniteta na cjepiva, kao u slučaju poremećaja zgrušavanja krvi kod lijeka heparina". Ministri zdravstva članica EU-a u srijedu održavaju sastanak nakon te objave EMA-e.


Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...