PLIN SE PLINOM IZBIJA: "'BH-Gas' platio milion dolara Mađarima znajući da gas neće doći tom rutom"

"BH-Gas" je reagirao na danas objavljene informacije iz "Energoinvesta", međutim nije odgovorio na neka od ključnih pitanja.

  • Ekonomija

  • 07. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 1

Iz "BH-Gasa" tvrde da je dirketorica "Energoinvesta" Bisera Hadžialjević potpisala aneks ugovora s "Gazprom Exportom" kojim je precizirano da će za tri mjeseca 2021. primopredaja gasa biti upravo na "Mađarskoj ruti".

"Hadžialjević je potpisala navedeni Aneks, svojevoljno pristala da plati više, i sada izražava čuđenje na ono što je potpisala. 'BH-Gas' to nije potpisao i molimo sve istražne organe da se pozabave sa tih tri miliona dolara na koje je 'Energoinvest' pristao".

No iz "BH-Gasa" nisu opovrgnuli ključne navode, a posla za nadležne pravosudne organe će itekako biti.

Naime, "BH-Gas" je uplatio milion dolara za transport kroz Mađarsku iako su znali da tom rutom neće biti isporuke gasa. Isto su uplatili i srbijanskom transporteru i to u iznosu od 600.000 dolara.

"Mi smo zbog ovog podnijeli krivičnu prijavu jer su uplate urađene u ime 'Energoinvesta'. Povukli smo poteze, banke su upozorene da to ne rade, ali uplate su otišle. I tu se stvar ne zaustavlja. Oni sad vrše nominacije prema mađarskom operateru i prema "Gazpromu". Mi smo jedini za to ovlašteni. Zašto je 'BH-Gasu' stalo da se ide preko Mađarske i zašto se za to toliko grčevito bore. Asocijacije mi kreću u vrlo ružnom pravcu, ali nek to radi Tužilaštvo", kazala je danas Hadžialjević.

Prema njenim riječima, u biznisu plina je sve javno i transparentno.

"Kad smo analizirali vidjeli smo da su tarife mađarskog transportera do 3 puta više od prosjeka. Imali smo poseban skuplji tretman. A nismo morali to da plaćamo. Mađarski ugovor ima klauzule i u njemu se navodi i prekidanje ugovora. Mi to ne radimo, jer mi nismo raskinuli ugovor, već smo mi javili mađarskom transporteru da 'Gazprom' mijenja rutu snabdijevanja i to je viša sila i ne postoji način da mi plaćamo neke penale. Mi smo preuzeli sve radnje na ovu temu. Mađarski transporter je tražio da je nastupila viša sila i mi smo spremili dokumentaciju i bit će dostavljena", istakla je Hadžialjević.

Naglasila je da BiH dobija isti plin, samo drugom rutom.

"'BH-Gas' je naš partner, međutim neke promjene koje su se desile od decembra do danas zahtijevaju pojašnjenje. Uloga 'BH- Gasa' je definirana Uredbom Vlade FBiH iz 2007. godine i tamo je 'BH-Gas operator transportnog sistema. A snabdijevač je 'Energoinvest'. Definirano je šta treba da radi operator, a to je briga za transportni sistem kroz FBiH, te da širi mrežu. Podnosi naravno i izvještaje. 'BH-Gas' ne može da nabavlja plin, Uredbom se zabranjuje miješanje djelatnosti. 'BH-Gas' nema ništa sa uvozom i prodajom gasa. Problem je nastao onog momenta kad je 'Energoinvest' najavio promjene toka za dostavu plina. Nama je to izazvala sumnje i mi smo analizirali zašto se oni grčevito bore da ostane ruta preko Mađarske. Problem je nastao kad je 'Energoinvest' ustanovio da 'BH-Gas' povlači poteze koji nanose štetu. Mi njima ništa ne uskraćujrmo, već smo samo povukli saglasnosti koje smo im ranije dali, a zbog zloupotreba", pojasnila je Hadžialjević.

(Vijesti.ba)  

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...