USPJEŠAN TEST MOĆNOG ORUŽJA: Američki borbeni dron prvi put lansirao...

U sklopu testiranja novog američkog vojnog drona XQ-58A Valkyrie, 26. marta obavljen je test u kojem je ova bespilotna letjelica iz svog tovarnog prostora lansirala drugu, manju bespilotnu letjelicu.

  • HiTec

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

Dron Valkyrie proizvela je kompanija Kratos Unmanned Aerial Systems u sklopu programa razvoja jeftinih (i "jednokratnih"), ali tehnološki naprednih letjelica. Program provodi istraživački laboratorij Ratnog zrakoplovstva SAD-a Air Force Research Laboratory.

Ovaj dron se testira u pokusnim letovima još od prvoga, obavljenog 5. marta 2019. godine. Prošlog mjeseca, Valkyrie je poletio na svoj šesti pokusni let iz zračne baze Wright-Patterson u saveznoj državi Ohio. Pritom je prvi put testirana i njegova sposobnost lansiranja drugog, manjeg drona, smještenog u tovarnom prostoru unutar trupa letjelice.

Tom prilikom uspješno je iz trupa XQ-58A Valkyriea lansiran maleni bespilotni sistem ALTIUS-600, proizvođača Area-I. Riječ je o višenamjenskom dronu koji se može lansirati iz zraka, s tla ili broda, a ovo je prvi put da je lansiran uz pomoć druge bespilotne letjelice.

Nakon uspješnog testa, Valkyrie je obavio još nekoliko zadanih mu zadaća u zraku. Osim što je prvi put otvarao vrata prostora za teret i naoružanje u letu, novi američki dron je tokom ovog testa letio na većoj visini i većim brzinama nego u ranijim pokusnim letovima, poručili su iz Ratnog zrakoplovstva SAD-a.

Automatizacija borbenih zračnih misija i korištenje bespilotnih letjelica strateške su odrednice svih grana Oružanih snaga SAD-a koje tako žele pokazati svoju nadmoć, ali i obavljati riskantne misije bez velikog rizika za pilote. U tom smjeru ide i projekt Sykborg, kao i razvoj Boeingovog Loyal Wingmana, a kako vidimo, i Kratosovog drona Valkyrie.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...