ALEKSANDAR VULIN O "SRPSKOM SVETU": "Svi Srbi će živjeti u istoj državi, ako to mogu Nijemci koji su pokrenuli dva svjetska rata, zašto ne bismo mogli i mi?!"

Aleksanda Vulin kazao je kako trenutne geopolitičke i međunarodne okolnosti ne idu naruku ujedinjavanju svih prostora na kojima žive Srbi u jedinstvenu državnu zajednicu, ali je izrazio i uvjerenje da "će se to desiti, za deset, dvadeset ili pedeset godina".

  • Regija

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 22

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, koji nikad ništa ozbiljno nije uradio ni izgovorio bez saglasnosti predsjednika Aleksandra Vučića, odgovarao je na "Happy TV-u" na pitanje kako reagira na kritike termina "srpski svet" koji Vulin najčešće od svih srpskih političara koristi, a koji predstavlja samo drugo ime za projekt "velike Srbije".

"Mene te kritike koje dolaze i iz Srbije, susjednih zemalja i od međunarodnih faktora, neće nimalo pokolebati da i dalje govorim o jedinstvu našeg, srpskog naroda svugdje gdje on živi, u Srbiji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj... Nama je potrebno da se briga o cjelokupnom srpskom narodu vodi iz jednog centra, a to je Beograd, i ne vidim šta u tome ima sporno. Pa, je li neko misli da Hrvatima iz Hercegovine smeta što im se politika vodi u Zagrebu?!", kazao je Vulin.

Srbijanski ministar policije rekao je da je u Srbiju devedesetih godina prošlog stoljeća stiglo 800 hiljada izbjeglica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i da su svi bili zbrinuti, smješteni. Potom je upitao: "Pa, je li neko misli da mi o pripadnicima našeg naroda treba da brinemo samo onda kada ih se protjera s njihovih ognjišta i dođu u Srbiju, a ne njihovim sredinama gdje sada žive?!"

Aleksandar Vulin kazao je kako trenutne geopolitičke i međunarodne okolnosti ne idu naruku ujedinjavanju svih prostora na kojima žive Srbi u jedinstvenu državnu zajendicu, ali je izrazio i uvjerenje da "će se to desiti, za deset, dvadeset ili pedeset godina".

Na kraju je Vulin povukao paralelu između Njemačke i Srbije: "Imate Njemačku koja je pokrenula dva svjetska rata, u oba bila poražena i na kraju je ipak bilo dozvoljeno da se svi Nijemci ponovo ujedine u istoj državi. S druge strane, Srbi su iz oba rata izašli kao pobjednici i njima se ne dopušta što i Nijemcima, da žive u istoj državi!"

Podsjetimo, Aleksandru Vulinu je u vrijeme dok je bio ministar odbrane Srbije zbog sličnih izjava i komentara Hrvatska zabranila ulazak na svoju teritoriju. 

("SB", "Happy TV")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...