DENIS BEĆIROVIĆ UPOZORAVA: "Milorad Dodik poziva na rat i to treba javno reći. Ako krene..."

"...u taj antiustavni scenarij razbijanja države, treba konstatirati da je on odgovoran za unilateralno rušenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH."

  • Mini market

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 10

Delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je na današnjoj sjednici da Milorad Dodik otvoreno poziva na rat i rušenje Dejtonskog sporazuma.

“Nažalost, moram konstatirati da, između posljednje sjednice i ove danas, Milorad Dodik je intenzivirao politiku zagovaranja destrukcije Bosne i Hercegovine. Zato sam postavio pitanje predsjedavajućem VMBIH da javno, otvoreno i precizno kaže da li i on podržava Dodikovu politiku razbijanja države Bosne i Hercegovine. Dodik javno poručuje da ima jasan plan i koncept, kako kaže, kako treba razbiti državu Bosnu i Hercegovinu. Smatram da je vrijeme da mu odgovorimo na takve antiustavne i antidejtonske poruke, ne na nekom sporednom mjestu, već ovdje, u državnom Parlamentu. Riječ razdruživanje koju koristi Dodik je jedan obični separatistički eufemizam. Nema nikakvog razdruživanja u BiH. Riječ razdruživanje je zamjena za riječ rat, Dodik poziva na rat i to treba javno reći. Nema niti može biti mirnog ili nemirnog razdruživanja. Ako krene u taj antiustavni scenarij razbijanja države, treba konstatirati da je on odgovoran za unilateralno rušenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Tužilaštvo i Sud BiH moraju raditi svoj dio posla. Državni organi BiH, u skladu s Ustavom i zakonom, u tom eventualnom scenariju dužni su odmah uhapsiti Dodika i sve eventualne saučesnike”, kazao je delegat Denis Bećirović.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da na sjednici, zakazanoj za danas, razmatra odluku o potvrđivanju smjene ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Miloša Lučića.

Odluku o smjeni ministra Lučića donio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, jer je Demokratski narodni savez (DNS), na čiji je prijedlog Lučić imenovan za ministra, napustio vladajuću koaliciju i prešao u opoziciju. S obzirom na to da je DNS donio odluku o napuštanju koalicije i daljnjem opozicionom djelovanju, a imajući u vidu da trenutni saziv Vijeća ministara BiH u svom radu nema podršku predstavnika DNS-a u Predstavničkom domu PSBiH, donesena je ovakva odluka, navodi se u njenom obrazloženju. Odluku je na posljednjoj sjednici potvrdio Predstavnički dom Parlamenta BiH, a stupit će na snagu danom potvrđivanja od Parlamentarne skupštine BiH.

Na dnevnom redu Doma naroda, kako piše N1, trebalo bi da se nađe i zahtjev delegata Denisa Bećirovića i Zlatka Miletića za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku. Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, kao i principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH. Delegati bi, između ostalog, trebali razmatrati i izvještaje komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o javnim nabavkama te o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima.

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...