BOSIĆ NIJE OPTIMISTA: "Na izgradnju autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd na teritoriji RS-a i FBiH čekat će se godinama, dok će Srbija..."

"...završiti svoju dionicu do Rače, uključujući i most na Savi."

  • Ekonomija

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

Ovo je konstatovao delegat u Domu naroda Parlamentu BiH Mladen Bosić nakon odgovora na njegovo pitanje ministru komunikacija i transporta u Vijeću ministara Vojinu Mitroviću u vezi s izgradnjom autoputa Beograd - Sarajevo, prenosi Srna.

Mitrović je rekao da se u idućoj godini očekuje završetak mosta na Savi kod Rače, koji gradi Srbija, kao dio budućeg autoputa Beograd - Sarajevo - Beograd, a u BiH se provodi niz radnji u vezi s ovim projektom.

Podsjećajući da su sporazumi između BiH i Srbije, a potom i s Turskom o izgradnji ovog autoputa potpisani 2019. godine, Mitrović je rekao da je na dijelu od Rače do Save određena trasa, izvršena parcelacija i eksproprijacija.

Na dionici od Brčkog do Vukosavlja određena je trasa i dijelom je izvršena eksproprijacija, dok je od Brčkog prema Žepču, odnosno Tuzli i od Sarajeva preko Pala, Rogatice i Višegrada urađen idejni projekt.

"U narednim mjesecima očekujemo pripremne radove na relaciji od Rače prema Bijeljini", rekao je Mitrović.

Što se tiče finansiranja izgradnje ovog autoputa, Mitrović je naveo da je nedavno potpisanim sporazumom između Vijeća ministara i Turske predviđeno da Turska finansira ovaj infrastrukturnih projekt, sa mogućnošću da se u finansiranje uključe strane banke.

"Definisane su oblasti finansiranje, projektovanje i izgradnja, a za pojedinačne etape radit će se pojedinačni ugovori", dodao je Mitrović.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH počela je delegatskim pitanjima ministrima u Vijeću ministara BiH.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje odluke o smjeni ministra za ljudska prava Miloša Lučića.

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...