NAPUŠTAJU NAS I KNJIŽEVNICI: Zenica je ostala bez istaknutog pjesnika...

U 72. godini života umro je pisac za djecu, romansijer, pjesnik i aforističar Smail Trtak.

  • Hronika

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

Zenica je u srijedu, 7. aprila 2021. godine, ostala bez još jednog kulturnog radnika.

U 72. godini života umro je pisac za djecu, romansijer, pjesnik i aforističar Smail Trtak.

Njegova haiku poezija zastupljena je u pregledima jugoslavenske haiku poezije "Leptir na čaju" i "Ptice u plavetnilu", kao i u antologiji jugoslavenske haiku poezije "Grana koja maše".

Autor je poetske zbirke za djecu "Bubamara i plavi mrav", zbirke igrokaza za djecu "Tajna modre pećine" i romana za mlade "Kemal Veliki".

Na jugoslavenskom konkursu za radiodramu za djecu svojevremeno je dobio prvu nagradu za dramu "Gusari na mjesecu". Radioadaptacija ove drame emitovana je na Radiju Sarajevo i Radiju Novi Sad.

Dženaza Smailu Trtku bit će klanjana u petak, 9. aprila 2021. godine, u 14 sati na mezarju Visokovci, gdje će biti obavljen i ukop.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...