ČVRST STAV: "EU neće naručivati rusku vakcinu"

Njemački ministar zdravlja rekao je da Evropska unija neće naručivati rusku vakcinu protiv koronavirusa Sputnik V i da će njegova zemlja održati bilateralne razgovore s Rusijom.

  • Svijet

  • 08. Apr. 2021  08. Apr. 2021

  • 0

Ministar zdravlja Jens Spahn rekao je za javni radio WDR da je EU u srijedu saopćila da neće naručivati Sputnik V u ime zemalja članica, kao što je to činila s drugim proizvođačima, javlja AP.

Spahn je u četvrtak rekao da je svojim kolegama, ministrima zdravlja u EU, poručio da će Njemačka “bilateralno razgovarati s Rusijom, prije svega o tome kada bi koje količine mogle doći”. Rekao je: “Da bismo zaista promijenili našu trenutnu situaciju, isporuke bi trebale stići već u sljedeća dva do četiri ili pet mjeseci.”

Inače, rekao je, Njemačka bi već imala “više nego dovoljno vakcina”.

Spahn je ponovio da, što se Njemačke tiče, Sputnik V mora biti odobren za upotrebu od Evropske agencije za lijekove, a “za to Rusija mora dostaviti podatke”.

Bavarski guverner rekao je u srijedu da njegova administracija potpisuje preliminarni ugovor za dobivanje 2,5 miliona doza vakcine Sputnik V, vjerovatno u julu, ako EMA odobri vakcinu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...