DODIK SE IGRA VATROM: SNSD uskoro pokreće opoziv Stanivukovića i Petrovića, taj potez bi mogao promijeniti sve

"Pitanje je dana kada će skupštinske većine Banjaluke i Bijeljine pokrenuti pitanje referenduma za opoziv gradonačelnika Draška Stanivukovića i Ljubiše Petrovića", rekao je politolog Darko Kuzmanović u emisiji "Puls" BN televizije.

  • Politika

  • 09. Apr. 2021  09. Apr. 2021

  • 0

Referendum za opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića bit će SNSD-ov test za opoziv gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića, tvrdi politolog Darko Kuzmanović.

"Mislim da će to ipak teško da prođe, jer su naši građani pokazali na izborima 2020. da ne vole preletače i konfuziju u institucijama. Uostalom, to se desilo i u Tesliću, gdje su na raspolaganju bila sva republička sredstva i resursi pa se opet nije uspjelo u namjeri da se smijeni načelnik", rekao je Kuzmanović.

Dodao je da će većina u Skupštini Banje Luke izglasati budžet, jer je i SNSD svjestan da će biti glavni krivac ukoliko dođe do finansijske blokade Banje Luke.

On je naglasio da SNSD gubi iz vida da je Banja Luka i intelektualni i poslovni centar Republike Srpske te da će imati nesagledive posljedice ukoliko finansijski blokiraju Banju Luku.

"Došlo je vrijeme za mlade ljude u politici", navodi Kuzmanović, dodajući da bi sve političke partije trebalo da podmlade svoje redove. On ističe da, s druge strane, mladi najčešće okreću leđa politici zbog napada kojima budu izloženi.

“U Srpkoj ne smijete da mislite drugačije. Ukoliko mislite drugačije od nekog ustaljenog sistema razmišljanja, vi ste automatski deklarisani kao uljez i kao neko ko može da sarađuje sa Sorošem, s američkim obavještajnim službama, s britanskim itd. Mi, jednostavno, ne znamo da cijenimo znanje koje mladi ljudi posjeduju.”

Kuzmanović smatra da se u Republici Srpskoj mora desiti ozbiljan proces resocijalizacije.

“To bi podrazumijevalo temeljnu reformu obrazovnog sistema, uvođenje predmeta poput Demokratska politička kultura, Bonton, Lijepo ponašanje, Domaćinstvo… Mi imamo danas generacije koje nemaju poštovanja ni prema odraslima ni prema sebi samima”, rekao je Kuzmanović.

On, također, smatra da se mora povratiti povjerenje u institucije, koje je izgubljeno zahvaljujući pogrešnim politikama.

“Prethodnih godina nismo bili u prilici da možemo da vidimo ispunjenje obećanja koje su političari davali u velikoj mjeri, a bili smo i svjedoci prevara. Smjene generacija u politici će promijeniti to stanje u narednih desetak godina. Signali koji se sada dešavaju nam daju vjeru u budućnost”, jasan je Kuzmanović.

Prijelomni trenutak - 2022.

“Bićemo svjedoci najprljavije predizborne kampanje od rata do danas. Vlast će braniti pozicije na kojima se nalazi i kapital koji su stekli u posljednje vrijeme, a s druge strane će biti mlade političke snage, koje će pokušati da dovedu do smjene vlasti, ali i do promjene sistema.”

Temelj za promjenu sistema je promjena Izbornog zakona BiH, za koji do sada nije bilo političke volje, jasan je politolog Darko Kuzmanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...