HADŽIBAJRIĆ ODGOVORIO ĆOSIĆU: "Vaše ćemo poteze tretirati kao neozbiljne i populističke. Uvijek ću praviti razliku između zločinca i žrtve!"

Hadžibajrić je, između ostalog, poručio Ćosiću kako nije upućen u nadležnosti i granice lokalnih zajednica u Kantonu Sarajevo.

  • Mini market

  • 09. Apr. 2021  10. Apr. 2021

  • 4

Nakon što je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić uputio zahtjev Gradu Sarajevu i općini Stari Grad za uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija kojima se, kako kaže, srpski narod karakteriše kao zločinački i agresorski, oglasio se i gradonačelnik općine Stari Grad, Ibrahim Hadžibajrić.

“Gradonačelniče Ćosić, vraćajući se danas kući iz svog kabineta u Općini Stari Grad razmišljao sam o zahtjevima koje ste putem medija uputili meni i predsjedavajućem Općinskog vijeća Stari Grad Mirzi Bataloviću”, počeo je Hadžibajrić.

“Dok sam išao ulicom Obala Vojvode Stepe (sada Obala Kulina bana), pored Parka cara Dušana (sada At mejdan), pa pored Principovog mosta (sada Latinska ćuprija), prošao sam i pored Carevog mosta i Šeher ćehajine ćuprije, nastavio oko Gradske vijećnice, pa pored ulice Miloša Obilića (sada Safvet-bega Bašagića), došao sam do Katedrale i skrenuo u ulicu Svetozara Markovića (sada je to ulica Josipa Štadlera) prolazeći pored Hajduk Veljkove ulice (sada ulica Muse Ćazima Ćatića), presijecajući ulicu istinske heroine Remzije Omanović (sadašnja Logavina) ušao sam u ulicu Svetozara Markovića (sada Čemerlina) i došao do svoje kuće u ulici Alije Hodžića (sada Kečina), osvjedočenog antifašiste koji je od strane domaćih kolaboracionista u II svjetskom ratu uhvaćen od strane četnika nabijen na kolac i okrenut na ražnju na Hreši razmišljao sam o vašem zahtjevu za vraćanje ranijih naziva sarajevskih ulica. Evo, nabrojao sam vam ih. O kakvim tačno fašističkim pokretima i idejama govorite?”, pita ga Hadžibajrić.

Poručio mu je kako nije upućen u nadležnosti i granice lokalnih zajednica u Kantonu Sarajevo.

“Gradonačelniče, niste upućeni da spomen ploča na Gradskoj vijećnici spada u nadležnost Gradske uprave Grada Sarajevo, a spomen ploča u Ferhadiji (bivša ulica Vase Miskina) se nalazi na teritoriji Općine Centar, a ne Stari Grad. Ipak, vi ste prozvali mene i predsjedavajućeg Batalovića koji smo legitimno izabrani predstavnici našeg naroda u Starom Gradu u kojem je puno, puno mjesta na kojima je potekla krv nevinih građana tokom agresije na naš grad”, kazao je.

Njegov stav je, dodaje, o ovom pitanju potpuno jasan.

“Besmisleno je pričati o nečemu što je davno dokazano presudama međunarodnih institucija i drugih sudova, pa ćemo ove poteze gradonačelniče Ćosić tretirati kao neozbiljne i populističke. Naše spomen ploče ne postoje da bi vrijeđale jedan narod, nego da bi ukazale na stradanja i zločine nad nevinim ljudima. Spomen ploče postoje da nas svakodnevno podsjećaju na jasnu diferencijaciju između dobra i zla, žrtve i zločinca. Kao načelnik Općine Stari Grad nikada nisam pravio, niti ću, razliku između građana na osnovu njihove nacionalne ili vjerske pripadnosti. Ali, uvijek ću praviti razliku između zločinca i žrtve”, poručuje Hadžibajrić.

Na kraju dodaje:

“Iz poštovanja prema žrtvama masakra na Markalama i njihovim porodicama, svojevremeno sam glasno rekao ne održavanju događaja neprimjerenog sadržaja na pijaci Markale. Iz poštovanja prema žrtvama stradalim zbog politike koju je provodio presuđeni ratni zločinac Fikret Abdić odbio sam da budem u istoj prostoriji s njim prilikom preuzimanja mandata 2016. godine. Isto tako poštujem i priznajem sve nevine žrtve srpskog naroda u periodu od 1992-1995. Ali, nikad nećemo izjednačiti žrtve i zločince i nikada nećemo dozvoliti zaborav zločina”, jasan je Hadžibajrić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...