RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN: S akšamskim ezanom nastupio je mubarek mjesec, pomjera se POLICIJSKI SAT

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, a za muslimane predstavlja mjesec oprosta, milosti i dobročinstva.

  • Vijesti

  • 12. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

S akšamskim ezanom nastupio je mubarek mjesec ramazan, a sutra je prvi dan ramazanskog posta.

Mjesec ramazan deveti je mjesec hidžretskog lunarnog kalendara, a za muslimane predstavlja mjesec oprosta, milosti i dobročinstva.

Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama, podsjećaju iz IZ BiH.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru epidemioloških mjera koje važe zbog pandemije koronavirusa.

Iz Rijaseta objavili su instrukcije prema kojima će se obavljati namazi u džamijama, međutim, ostalo je nepoznato kako će se odvijati namazi čije vrijeme se poklapa s policijskim satom.

Iz Medžlisa Sarajevo naveli su da će se zbog složene epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo vjerske aktivnosti u mjesecu ramazanu na području ovog Medžlisa obavljati u skladu s važećim mjerama, preporukama Islamske zajednice i nadležnih državnih organa u pogledu čuvanja od koronavirsa.

“Vjerske aktivnosti (namaz, mukabela, predavanja) će se obavljati na dnevnim namazima uz obavezu poštivanja svih propisanih epidemioloških mjera zaštite, a zbog policijskog sata sabah, jaciju i teravih-namaz u džamiji će obavljati samo imam i mujezin”, kazali su.

Također, apeliraju da stariji ljudi, oni koji spadaju u rizične grupe i djeca do 12 godina namaze obavljaju u svojim domovima, a sve kako se ne bi izlagali opasnosti.

Vlada Kantona Sarajevo zatražit će od Vlade Federacije BiH odobrenje za pomjeranje policijskog sata s 21 na 23 sata, a kako bi vjernici mogli obavljati vjerske obrede tokom ramazana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...