TURSKI EKSPERT ZA VANJSKU POLITIKU: Ankara mora zadržati neutralnost u potencijalnom konfliktu Rusije i Ukrajine

"Turska sarađuje kako s Rusijom, tako i s Ukrajinom u sferi trgovine i odbrane i mora ostati neutralna u eventualnom konfliktu između ove dvije države", rekao je za Sputnjik turski politolog i profesor na Univerzitetu Baškent u Ankari Volkan Ozdemir.

  • Svijet

  • 12. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

„Atmosfera koja je nedavno eskalirala između Rusije i Ukrajine odraz je tenzija ne samo u rusko-ukrajinskim, već i u rusko-američkim odnosima. Smatram, da je osnovni cilj SAD da namjerno stvaraju ove tenzije i sprovode strategiju u kojoj Washington pokušava ponovo pridobiti na svoju stranu članice NATO, kao što su Njemačka i Turska. Istovremeno pokušavaju da ometu sprovođenje projekta „Sjeverni tok-2“, rekao je Ozdemir.

Govoreći o saradnji Turske sa Rusijom i Ukrajinom, ekspert je ukazao na značaj Konvencije iz Montrea.

„Turska podržava saradnju kako sa Rusijom, tako i sa Ukrajinom u sferi trgovine i odbrane. Ankara ima resurse da vodi konstruktivan dijalog sa obje zemlje, ali je neophodno da sačuva neutralnost. Tursku, prije svega, interesuje bezbjednost i mir na Crnom moru. Kao što je poznato, SAD odavno imaju želju da gurnu u zapećak konvenciju iz Montroa o statusu moreuza, obezbjeđujući time svoje stalno vojno prisustvo u Crnom moru. Očigledno je da će trajno prisustvo Sjedinjenih Američkih Država i trećih zemalja u Crnom moru izazvati još veće tenzije i zadati udarac stabilnosti u crnomorskom regionu. To je za Tursku neprihvatljivo", objasnio je stručnjak.

„Ankara ni pod kakvim okolnostima ne bi trebalo da dozvoli revidiranje odredaba Konvencije iz Montrea. Tekst Konvencije sadrži ograničenja trajanja boravka i tonaže brodova iz zemalja koje ne izlaze na Crno more. U Crnom moru mogu da borave najviše 21 dan, a tonaža je ograničena na 45.000 tona, što u praksi znači nemogućnost trajnog prisustva brodova trećih zemalja u Crnom moru. Zahvaljujući tome, mir u Crnom moru se čuva 85 godina“, naveo je turski ekspert.

Prema riječima Ozdemira, s obzirom da SAD nisu zemlja koja izlazi na Crno more, o svojoj posjeti morajuda obavijeste Tursku 15 dana prije isplovljavanja.

Američki ratni brod 

„Sa ove tačke gledišta, Konvencija iz Montreo je izuzetno važan dokument koji Turskoj pruža značajnu prednost i predstavlja šahovsko polje za strane države u borbi za sopstvene interese. Ako konvencija o statusu moreuza nastavi djelovati u trenutnom formatu, SAD ne mogu zadržati trajno aktivno prisustvo vojnih brodova u Crnom moru“, kazao je Ozdemir.

Turski politikolog je odgovorio i na pitanje o poziciji Turske u slučaju mogućeg sukoba Rusije i Ukrajine.

„Ne vjerujem da će Njemačka i Turska, zbog toga što su saveznice NATO-a, morati da pruže direktnu podršku Ukrajini u slučaju sukoba. Za razliku od zemalja poput Poljske, Rumunije, Grčke i Baltika, koje podržavaju Ukrajinu i gdje su Sjedinjene Američke Države znatno povećale svoje pozicije. Ali ne zaboravite da Ukrajina nije članica NATO-a. SAD i NATO neće stupati u direktan konflikt sa Rusijom, iako mogu da indirektno iniciraju konflikt na neutralnoj teritoriji. U svakom slučaju u toj složenoj situaciji Turska mora da ostane neutralna, osiguravajući sigurnost i mir u Crnom moru“, naveo je Ozdemir.

SAD su obavestile Tursku o prolasku dva američka ratna broda kroz Bosfor do Crnog mora, izvestio je ranije list „Sabah“ pozivajući se na tursko Ministarstvo spoljnih poslova. Dva američka broda uploviće u Crno more 14. i 15. aprila i tamo će ostati do 4. i 5. maja. Ranije je CNN, pozivajući se na portparola Pentagona, izvijestio da SAD ne isključuju slanje ratnih brodova u Crno more u narednim nedeljama „u znak podrške Ukrajini“ poslije izvještaja o premiještanju ruske vojske u blizini granice sa Ukrajina. Washington namjerava poslati Rusiji „specijalni signal“, ukazao je CNN.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...