"TO JE NEDOPUSTIVO...": Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odgovorila kolegi iz Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću

"Namjera je da kroz dijalog lokalnih vlasti utičemo na uklanjanje nekih stvari koje remete odnose među narodima, barem u okviru regije Sarajeva i Istočnog Sarajeva", kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

  • Politika

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 14

Tako objašnjava zahtjev koji je 9. aprila uputio gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić i načelniku sarajevske opštine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću.

Ćosić u zahtjevu traži uklanjanje tabli na sarajevskoj Vijećnici i u ulici Ferhadija, kojima se, kako kaže, srpski narod "karakteriše kao zločinački i agresorski".

Na ploči postavljenoj na ulazu u sarajevsku Vijećnicu piše: "Na ovom su mjestu srpski zločinci u noći sa 25. na 26. 8. 1992. zapalili Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku Bosne i Hercegovine. U plamenu je nestalo više od dva miliona knjiga, časopisa i dokumenata. Ne zaboravite, pamtite i opominjite."

I na mjestu pogibije Sarajlija u sarajevskoj ulici Ferhadija, smještenoj u samom centru grada, postavljena je ploča na kojoj piše: "Na ovom su mjestu srpski zločinci 27. 5. 1992. ubili 26 građana Sarajeva."

Dio teksta "srpski zločinci" sporan je za gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubišu Ćosića, grada koji se nalazi u Republici Srpskoj, jednom od dva bh. entiteta.

"Kad imate table koje konstantno podsjećaju da jedan narod ima kvalifikaciju zločinačkog, to definitivno vrijeđa taj narod i stavlja ga u neki neravnopravan položaj, a još je to jedan od tri konstitutivna naroda. Moja namjera je išla u pravcu izjednačavanja pozicije naroda u tom gradu", rekao je Ćosić za RSE te dodao kako se na taj način ne može graditi multietničko društvo.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva kaže da najprije očekuju odgovor od onih kojima je zahtjev uputio, a ukoliko izostane, žalbu će uputiti Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Za sada nema izmjene ploče na Vijećnici

Novoizabrana gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić nije odgovorila na upit RSE o zahtjevu kolege iz Istočnog Sarajeva. Poručila je 9. aprila da tokom njenog mandata "neće biti promjene ploča" te da je "nedopustivo" osporavanje činjenica.

"Podsjećam da je samo u jednoj noći, od granata, 25. na 26. august 1992. godine uništeno 80 posto od ukupnog bibliotečkog fonda Vijećnice, a ovaj lijepi i vrijedni spomenik kulture je razoren. Oko dva miliona knjiga, članaka i časopisa su nepovratno uništeni", napisala je na svom Facebook profilu gradonačelnica Karić, poručivši da se razvoj dva grada može graditi zajedničkim projektima poput Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF).

Istovremeno, Ibrahim Hadžibajrić, načelnik opštine Stari Grad, jedne od četiri sarajevske opštine koje čine Grad Sarajevo, kaže za RSE da je gradonačelnik Istočnog Sarajeva "pogriješio adresu".

"Kada je ploča na Vijećnici u pitanju, za to je nadležna Gradska uprava. Dakle, opština apsolutno s tim nema ništa. A što se tiče ploča u ulici Ferhadija, to se uopšte ne nalazi na opštini Stari Grad nego u opštini Centar. Znači, kriva adresa obraćanja", rekao je Hadžibajrić.

Kanton Sarajevo, napominje Hadžibajrić, odlučuje o nazivima ulica.

Različita mišljenja građana Sarajeva i Istočnog Sarajeva

Podijeljena su mišljenja stanovnika Sarajeva i Istočnog Sarajeva o tome treba li ukloniti table.

Ploču na Vijećnici ne treba mijenjati, mišljenja je Sarajlija Adem koji kaže da su svi u ratu činili zločine.

"I jedna i druga strana i naravno da ima u Republici Srpskoj takvih ploča o tome, kao što je u Sarajevu. Oni svoje obilježavaju, a naravno, Federacija obilježava svoje", kaže ovaj Sarajlija.

Za Nedima, stanovnika Sarajeva, "van svake pameti" je da se mijenja ploča na Vijećnici.

"Mislim da je van svake pameti, jer su ti isti ljudi zapalili tu Vijećnicu, radili ono što su uradili", kaže on u anketi RSE.

Istog mišljenja je i Bajro.

"Ne treba, neka stoji ta ploča, jer ko je gađao s brda", rekao je Bajro.

Opširnije možete pročitati OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 14

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...