OPROŠTAJ OD LEGENDARNOG GENERALA: Počela komemoracija Jovanu Divjaku u Sarajevu, stigle brojne poznate ličnosti… (FOTO)

Bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak preminuo je u četvrtak u Sarajevu u 84. godini.

  • Vijesti

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Komemoracija povodom smrti izvršnog direktora Udruženja "Obrazovanje gradi BiH" Jovana Divjaka održava se u Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Povodom smrti Jovana Divjaka, generala Armije Republike Bosne i Hercegovine u penziji, Vlada Kantona Sarajevo danas je proglasila Dan žalosti u Kantonu Sarajevo. Sahrana generala Divjaka održat će se danas u 14 sati na Gradskom groblju Bare.

Bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine Jovan Divjak preminuo je u četvrtak u Sarajevu u 84. godini.

Jovan Divjak rođen je 11. marta 1937. godine u Beogradu, gdje je završio 12. klasu Vojne akademije u Beogradu, kurs za komandanta bataljona, Komandno-štabnu akademiju i Ratnu školu. Kasnije je završio Štabnu školu francuske vojske, piše N1.

Predavao je u Vojnoj školi u Sarajevu, a rat ga je zatekao na dužnosti oficira u štabu Teritorijalne odbrane BiH. Postao je brigadni general Armije RBiH i pomoćnik načelnika Glavnog štaba Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Prvi je nosilac najvišeg francuskog ordena, Legije časti iz BiH. Vidjevši da JNA naoružava srpske paravojne formacije i civile, odlučio je da oružje iz Kiseljaka preda Teritorijalnoj odbrani BiH, kako ga JNA ne bi zloupotrijebila.

Vojni sud JNA osudio ga je 1991. na devet mjeseci zatvora zbog izdavanja oružja TOBiH. Kaznu je izbjegao napustivši JNA, nakon čega se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine.

Osnovao je Fondaciju “Obrazovanje gradi BiH”, koja djeci koja su izgubila roditelje u ratu i drugima pomaže da se školuju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...