TUŽNA VIJEST: Preminuo akademik Serafin Hrkać

Akademik Serafin Hrkać rođen je 1942. u Izbičnu, općina Široki Brijeg, BiH. Osnovnu školu završio je u Izbičnu, nižu gimnaziju i malu maturu u Lištici (Š. Brijeg), a višu klasičnu gimnaziju u Sinju i Dubrovniku.

  • Hronika

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Član Akademije nauka i umjetnosti BiH (ANUBiH) Serafin Hrkać preminuo je danas u 79. godini.

Akademik Serafin Hrkać rođen je 1942. u Izbičnu, općina Široki Brijeg, BiH. Osnovnu školu završio je u Izbičnu, nižu gimnaziju i malu maturu u Lištici (Š. Brijeg), a višu klasičnu gimnaziju u Sinju i Dubrovniku.

Filozofsko-teološki studij počeo je na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, a završio na Pontificium Athenaeum Antonianum u Rimu. Za svećenika je zaređen 1966. Studij klasične filologije završio je u Rimu, gdje je (1971.) i doktorirao.

Nostrifikacija akademskog gradusa obavljena je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavao u Splitu, Visokom, Humcu kod Ljubuškog, Širokom Brijegu. Godine 1992. počeo je predavati latinski jezik na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, a od 1995. latinski jezik i filozofiju na Pedagoškom fakultetu istog sveučilišta.

Doktorat iz filozofije položio je na Filozofskom fakultetu Univerziterta u Sarajevu, piše "Hayat".

Bio je redovni član Hrvatskog društva za znanost i umjetnost (HDZU), direktor Instituta za latinitet te urednik naučnih izdanja u ZIRAL-u – izdavačkoj kući hercegovačkih franjevaca u Mostaru. Uz nastavni rad, bavio se prevodilačkim i istraživačkim radom iz filologije, filozofije i leksikografije te proučavanjem franjevačkog školstva u Bosni i Hercegovini. Objavio je više od 20 djela. Dobitnik je “Priznanja za jačanje i razvoj Sveučilišta u Mostaru” u povodu 35. godišnjice Sveučilišta u Mostaru. Godine 2014. dobio je i javno priznanje Zlatna plaketa “Grb grada Širokog Brijega”.

Sprovod akademika Serafina Hrkaća bit će obavljen u srijedu, 14. aprila, na groblju Mekovac u Širokom Brijegu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...