TAJNE SKLADNE VEZE: Znamo za poljubac, miris i geste, ali ovaj znak baš iznenađuje...

Tekst sa stranice Zivim.gloria.hr prenosimo u izvornoj varijanti.

  • Sex i grad

  • 13. Apr. 2021  13. Apr. 2021

  • 0

Seksualna privlačnost, frustracije i loše raspoloženje: ljubavne priče mogu se pretvoriti u naizmjeničan slijed mirnih razdoblja i razdoblja emocionalnih oluja.

U čemu leži tajna sklada u vezi? Iskrena, empatična i duboka komunikacija predstavlja prvi korak za uspostavljanje ravnoteže.

Ipak, postoje znakovi koje je dobro uzeti u obzir prije nego što se naglavce bacite u neku ljubavnu vezu.


Znaci zaljubljenosti

Isticanje pozitivnih aspekata i zadovoljstvo situacijom što god da se događa čest je mehanizam u početku veze jer želja da se provodi vrijeme s partnerom (ili partnericom), da ga se upozna i uđe u najdublji mogući intimni odnos s njim uvjetuje naša ponašanja te često dopušta da na površinu ispliva naša ležernija i opuštenija strana, ona koja je otvorena za dijalog i kompromise. No, s vremenom izlaze na vidjelo razlike i neka razmišljanja koja navode partnere da se zamisle o novoj vezi ili barem da postave pitanja o kvaliteti te veze, njezinoj budućnosti i cilju. Često u takvim situacijama naše tijelo govori umjesto nas.

Evo nekoliko znakova čije bi vam prepoznavanje moglo biti dragocjeno.


- Poljubac

Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Albany u New Yorku, prvi poljubac predstavlja oblik komunikacije koji može našem mozgu prenijeti neke informacije o partneru, a to naročito vrijedi za žene koje poljubac smatraju gotovo testom za početak neke veze. Ljubljenjem dolazi do razmjene podražaja na kemijskoj razini koje za sobom vuku i neke psihološke „repove”: postoje takozvani nezaboravni poljupci, kod kojih se osjeća trenutačna preplavljenost ljubavlju, dok postoje i poljupci koji...jednostavno s nekim ljudima ne funkcioniraju, to nije to.

- Miris

Prema nekim istraživanjima, percepcija mirisa u kuju je uključena amigdala, povezana je sa seksualnom i emotivnom sferom. Znanstvenici smatraju da miris, koji ima važnu u logu u osjećajima prema drugoj osobi, partneru „odaje” karakteristike imunološkog sustava te ga organizam odmah registrira neposrednim osjećajima privlačnosti ili odbojnosti koji ponekad mogu biti vrlo intenzivni.


- Pogled i geste

Kad se javi osjećaj privlačnosti, u mozgu dolazi do stimulacije lučenja dopamina i to je ono što obično nazivamo „ljubav na prvi pogled”. Zjenice se šire i uzbuđenje se prenosi čak i putem kože. Koža, koja predstavlja granicu između tijela i vanjskog svijeta, govori o onome što osjećamo u dubini duše.

- Kontakt

Oksitocin, koji se luči tijekom poroda i dojenja, izaziva osjećaj dubokog zadovoljstva, ugode i opuštenosti. Nakon početne faze, u vezu se uvlače razne dimenzije odnosa koje mogu pospješiti emotivnu povezanost između partnera: željeti ili ne željeti duboki kontakt, i na fizičkoj i na psihološkoj razini, govori nam nešto o tome kakav je naš odnos. Intimnost i povjerenje seksualni fizički kontakt pretvaraju u duboku razmjenu baziranu na užitku, a to se na biokemijskoj razini pretvara u novu fazu ljubavi.


- Seksualni sklad

Seks predstavlja važan „termometar” u vezi jer je povezan s našim najinstiktivnijim dijelom. No, ne treba uvijek očekivati da se u toj sferi sklad pokaže odmah, od samog početka. Naime, kad je riječ o seksu, ključnu ulogu prije svega ima odnos s vlastitim tijelom. Stid, osjećaj krivnje, neprihvaćanje sebe, odgoj i uvjerenja: sve to može se pretvoriti u blokadu koja sprečava da dođe do potpunog prepuštanja užitku i emocijama, a ono je neophodno da bi se moglo slobodno uživati u strasti i istraživati sebe i partnera.

Isti ukus u jelu?

Vjerovali ili ne, prema nekim istraživanjima slične prehrambene navike i ukus mogli bi imati važnu ulogu u bliskosti među partnerima. Osjećaj zadovoljstva koji nastaje iz mogućnosti zajedničkog uživanja u hrani može zaista postati odraz kompatibilnosti među partnerima općenito. Tko bi rekao?

Iste vrijednosti

Zajednički interesi i postavljanje zajedničkog cilja predstavljaju još jedan element koji omogućava stvaranje duboke povezanosti ili, obratno, kad tih elemenata nema, to dovodi do udaljavanja partnera jedan od drugog. Kako biste mogli otkriti najdublje dimenzije i sfere osobe pored sebe trebate se znati zajedno smijati, znati se smijati sami sebi i prevladati trenutačne probleme. Ponekad se može dogoditi da dvije osobe, iako osjećaju intenzivnu strast jedan prema drugome, imaju različite ciljeve i stoga je vrlo važno zastati i razmisliti o vlastitoj viziji života kako biste raščistili jeste li kompatibilni ili ne, neovisno o strasti koja vas povezuje. Još jedan važan korak je komunikacija: jedan drugome treba reći što želi, što bi volio postići i što je spreman poduzeti i učiniti, koje vrijednosti smatra važnima. U planiranju zajedničkog života to je izuzetno važno jer postupno, kad neka veza postane ozbiljna, osjećaj kompatibilnosti više nije samo pitanje strasti već i razuma.

Krutost Vs fleksibilnost

Imate isti način života? To ne mora nužno biti pozitivno za vezu. Naprotiv, ponekad upravo različitost može biti inspiracija za promjene mentaliteta i života. Velika je razlika je li netko elastičan ili je pak krut i želi da uloge ostanu striktno podijeljene. Osjećati se slobodnim da pronađete vrijeme za vlastite interese, da posjetite mjesta koja želite i da izgradite vlastiti identitet su elementi koji učvršćuju ljubav. Važno je biti prisutan i velikodušan, to vrijedi za obje strane. S druge strane, budite oprezni s prekomjernim izljevima ljubomore, sklonosti sumnjičenju i igrama moći jer u tim situacijama jedan ili oba partnera završavaju u vrtlogu osjećaja grižnje savjesti, opsesivnosti ili, što je najgore, maltretiranja. U takvim slučajevima čekanje da se situacija smiri ili da se druga strana promijeni dovodi samo do gomilanja još više problema. Nema se tu što odgađati: trebate se odmah suočiti sa situacijom, a prvenstveno sami sa sobom.

Vjerujem u tebe, a ti u mene?

Privlačnost i povjerenje su spoj koji ima snagu da vezu sačuva zauvijek ili, ako povjerenja nema, može doći do svakodnevnog ratovanja koje pomalo nagriza i labavi vezu. U svađama je tipično da se usredotočujemo na ono što je druga strana učinila „ti si rekao, učinio...”, dok bi, prema pravilima nenasilne komunikacije, trebalo posve promijeniti rječnik u svađama. Ne upirati prstom u partnera već se usmjeriti na sebe i na to kako se osjećate: „Kad se ti ponašaš tako, ja se osjećam loše...” i slično. Svađanje je destruktivno ako se pretvara u optuživanje. S druge strane, ako znamo koristiti različita gledišta kako bismo proširili vlastita i produbili dijalog, svađanje može učvrstiti vezu. Čuti da partner vjeruje u nas, podupirati njegove ideje i planove i osjećati da imate podršku u vlastitim, iskreno se izražavati no bez nastojanja da povrijedite....sve to stvara snažnu podlogu za duboku bliskost koja će se s vremenom razviti među vama. To je ono što omogućava dvjema osobama da se zajednički suoče sa životom i da rastu zajedno, svjesni da se ljubav gradi iz dana u dan iskrenošću i uzajamnim poštovanjem.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...