ČOVIĆEV PORTAL ZALEĐEN ODGOVOROM: Evo šta su im Amerikanci odgovorili na pitanje može li se BiH raspasti bez rata

"Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dayton niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta", piše, izmešu ostalog, u odgovoru Ambasade SAD-a u Sarajevu mostarskom portalu Dnevnik.ba.

  • Mini market

  • 15. Apr. 2021  15. Apr. 2021

  • 4

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH odgovorilo je na upit mostarskog portala Dnevnik.ba, bliskog Čoviću, da prokomentira stavove Stranke demokratske akcija da bi "mirni razlaz" BiH doveo do rata, i to ne samo u regiji nego i do lančane reakcije i u Evropi. 

U upitu portala Dnevnik.ba bila su pitanja:

1. Kako komentirate stavove SDA da je o promjeni granica BiH zabranjeno razgovarati u Europskoj uniji i da se osobama koje o tome govore, treba zabraniti ulazak u BiH?

2. SDA je, također, navela da će razgovori o mirnom razlazu dovesti do lančanih reakcija u Europskoj uniji i ratova. Kako to komentirate?

Mostarski portal piše da je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a danas stigao odgovor kako je njihov stav po pitanju Daytona i budućnosti BiH kao jedinstvene države koja je predoodređena za članstvo u euroatlantskoj zajednici, dobro poznat i ostaje nepromijenjen. 

"Mi smo privrženi principima Daytona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o tome nego činjenice i međunarodno pravo", naveli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a. 

Podsjetimo, slovenski predsjednik Borut Pahor pitao je članove Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića je li moguć mirni razlaz BiH, na šta su odgovorili kako nije bez rata. Sve to je kasnije i ponovila Izetbegovićeva SDA i navela kako mirnog razlaza bez rata nema i da bi to dovelo do lančane reakcije ne samo u regiji nego i u Evropi. 

"Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom. Niti Dayton niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako djelovanje usmjereno na razgradnju BiH predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH", navode iz Ambasade SAD-a. 

Secesionistička retorika, dodaju, dovođenje u pitanje postojanja bilo kojeg od dva entiteta, špekulacije izvan konteksta u vezi s komentarima stranih zvaničnika ili dovođenje u pitanje posvećenosti SAD-a i EU ili drugih partnera unapređenju stabilnosti i prosperiteta BiH, primarno ima za cilj udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo povjerenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva u vezi s EU.

(SL. B.)

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...