KRIVDA I PRAVDA: Podnesene krivične prijave protiv vodećih ljudi Uprave policije KS

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, tačnije njih 16 koji su nakon akcije "Dar 1" proveli šest mjeseci u pritvoru, često su kroz medijske istupe isticali da su oni sami prijavljivali kriminal u Upravi policije.

  • Hronika

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 0

Krivične prijave protiv najodgovornijih osoba u Upravi policije Kantona Sarajevo danas su, kako saznaje NAP, uputili policajci uhapšeni u akciji "Dar 1".

Policajci su kroz nekoliko pisama dostavljenih NAP-u označili najveće krivce za loše stanje u Upravi policije MUP-a KS te ih okarakterisali kao organizatore kriminala, a danas protiv njih podnijeli i krivične prijave.

Krivične prijave predate su Tužilaštvu BiH i Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, Federalnoj upravi policije i SIPA-i, Uredu za borbu protiv korupcije KS te Transparency Internationalu.

“Prijavljeni su tokom 2018, 2019. i 2020. godine, kao ovlaštene službene osobe u svojstvu policijskih službenika MUP-a KS - Uprave policije, u dogovoru, planski i organizovano ili pojedinačno poduzimali ili sprječavali poduzimanje službenih radnji suprotno svojim nadležnostima, kao i ovlastima propisanim Zakonom, prekoračili svoja ovlaštenja i položaj... prikrivali inkriminisane radnje, izdavali nezakonite naredbe, vršili diskriminaciju, upućivali prijetnje...”, piše u prijavi.

Zbog toga se od Tužilaštva traži da poduzme zakonske mjere.

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, tačnije njih 16 koji su nakon akcije "Dar 1" proveli šest mjeseci u pritvoru, često su kroz medijske istupe isticali da su oni sami prijavljivali kriminal u Upravi policije, ali da su, umjesto krivaca, sami završili na optuženičkoj klupi.

Današnje krivične prijave zasigurno će izazvati veliki potres u Ministarstvu unutrašnjih poslova KS i Upravi policije.

Stiže li pravda po najodgovornije?

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...