"KRUG 99": "Komšić ne smije ostati sam, hrvatski i slovenski 'non-paper' su jednako štetni za BiH"

Vjerujući u kulturu demokratskog dijaloga, "Krug 99" već je iskazao rezervu spram kritičkog tona Kvinte i dijela internacionalne zajednice u vezi s Komšićevim pismom.

  • Mini market

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 6

"Nepostojeći dokument, 'non-paper' premijera Slovenije Janeza Janše, identično atribuiran kao i prije 34 godine 'nepostojeći' Memorandum SANU-a, bili su i jesu realpolitička platforma za razbijanje države Bosne i Hercegovine", naveli su iz "Kruga 99" u saopćenju.

“A i ključni politički akteri i njihovi sljedbenici skoro su isti, podjednako kao i već viđene i opet moguće posljedice etnonacionalističkog državnog zaokruženja – genocid, udruženi zločinački poduhvati i nesagledive žrtve etničkog velikodržavnog preslagivanja na Balkanu. Lutanja u ondašnjoj bh. javnosti, čiji su akteri vodili jalove i često projektovane manipulativne rasprave o tome da li je onaj papir „nepostojeći“, dok se rat uveliko pripremao, ne smiju se ponoviti u ovom historijskom vremenu, s ovim 'non-paper' papirima. Zbog toga pozivamo cjelokupnu akademsku zajednicu i stručnu javnost, kao i sve državotvorno orijentirane političke stranke, da se aktivno uključe u obranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine na način primjeren ovom vremenu i povijesnom iskustvu”, kažu iz "Kruga 99".

Navode i da Željko Komšić ne smije ostati usamljen s državničkim “non-paper” dokumentom koji je u Bruxelles uputio u funkciji člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti sve veći broj državotvorno senzibilnih političkih osoba koje su se već iskazale na javnoj sceni.

“A pogotovo ne od aktera civilnog društva od kojih neki još vidaju ožiljke prethodnog rata. Svako opoziciono konstruisanje destrukcije bit će prepoznato u javnosti, a stvarni doprinosi jačanju nadstranačke odbrane ‘državnog razloga’ biti vrednovani”, istaknuli su.

Vjerujući u kulturu demokratskog dijaloga, "Krug 99" već je iskazao rezervu spram kritičkog tona Kvinte i dijela internacionalne zajednice u vezi s Komšićevim pismom.

“Međutim, u prilog kritičkom stavu još je čitljiviji argument iz 'non-paper' dokumenta koji je u Bruxelles uputio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, kao uvod u ‘Janšin’ proskribirani dokument. Riječ je o jednako štetnom 'non-paperu' po interese Bosne i Hercegovine činjenicom da u svojoj političkoj suštini zagovara anticivilizacijska rješenja koja za krajnji cilj imaju formiranje etničkih izbornih jedinica i izbor predstavnika u vlast kroz kriterije etničke pripadnosti. To nije građanski i demokratski uređena Bosna i Hercegovina, niti naznačene ideje predstavljaju slijed evropskih normi i vrijednosti, već klasična politička manipulacija, nimalo dobronamjerna prema državi Bosni i Hercegovini”, naglasili su u saopćenju.

Istaknuli su i da Radmanov "non-paper" nije ništa manje opasan od "non-papera" za koji se tvrdi da iza njega stoji premijer Slovenije Janez Janša.

“U oba slučaja cilj je isti: hoće se okončati ratni ciljevi podjele Bosne i Hercegovina na etnoteritorijalnom principu, a Balkan uvući u grotlo novih sukoba i nasilja”, navodi se u saopćenju.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...