BIDEN IMENUJE NOVE ČLANOVE ADMINISTRACIJE: Poznato ko će se baviti Evropom, a moguće i BiH...

Na ovu poziciju bi trebala biti imenovana Karen Erika Donfried. Skoro cijeli svoj radni vijek ona je provela na dužnostima u američkoj administraciji koje su bile povezane s Evropom. Inače, za sebe voli reći da je eurofil.

  • Svijet

  • 16. Apr. 2021  16. Apr. 2021

  • 2

Američki predsjednik Joseph Biden danas će, kako je najavljeno, predstaviti sedam novih članova svoje administracije. Pozicija koja je najinteresantnija za našu zemlju je pomoćnik državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja.

Na ovu poziciju bi trebala biti imenovana Karen Erika Donfried. Skoro cijeli svoj radni vijek ona je provela na dužnostima u američkoj administraciji koje su bile povezane s Evropom. Inače, za sebe voli reći da je eurofil.

Trenutno obavlja dužnost predsjednice Njemačkog maršalovog fonda SAD-a. Ranije je bila angažovana na evropskim poslovima u Vijeću za nacionalnu sigurnost, kao i u Nacionalnom obavještajnom vijeću. Također, radila je i u Kongresnom istraživačkom uredu, kao i u Uredu za planiranje politika, a na obje pozicije se bavila evropskim pitanjima, piše "Oslobođenje".

Od nje se očekuje da ojača saradnju SAD-a i EU nakon što je na ovoj realiciji došlo do zahlađeenja u vrijeme dok je predsjednik SAD-a bio Donald Trump. S obzirom na brojna otvorena pitanja između EU i SAD-a, kao što je korištenje ruskog gasa, finansiranje NATO-a i druga, očigledno je da će imati jako mnogo posla. Međutim, ne isključuje se mogućnost da će joj jedan od zadataka biti i stanje u BiH s obzirom na sve jači utjecaj Rusije na Balkanu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...