EDI RAMA POTVRDIO SUMNJU: Janšin "non-paper" djelo je velikohrvatskih nacionalista!

Sve upućuje na zaključak da postoji tijesna veza između, sa jedne strane zvaničnog Zagreba i njihove ekspoziture u BiH u vidu HDZ-a i Dragana Čovića, i sa druge strane Janeza Janše, promotora, ako već ne nužno autora "Non papera" kojim se poziva na razbijanje BiH

  • Politika

  • 17. Apr. 2021  17. Apr. 2021

  • 9

Albanski premijer Edi Rama demantovao je danas tvrdnje premijera Slovenije Janeza Janše o nepostojanju spornog "Non papera" s kojim se Janša dovodi u vezu, a u kojem se poziva na razbijanje Bosne i Hercegovine.

Rama je potvrdio postojanje mape u vezi sa promjenom granica na Zapadnom Balkanu, prenijela je "Gazeta ekspres".

On je rekao da je mapu vidio te da mu je te dokumente i mapu pokazao slovenski premijer Janez Janša.

„Razgovarao sam s njim davno. Takođe sam vidio taj dokument koji je objavljen. Nemam komentar“, rekao je Rama. 

Međutim, albanski premijer nije demantovao samo slovenskog premijera, nego i Večernji list, za kojeg je poznato da gaji tijesnu saradnju sa hrvatskim obavještajnim i paraobavještajnim službama.

Večernji list danas je pokušao sporni "Non paper" kojim se poziva na rušenje Bosne i Hercegovine pripisati političkom Sarajevu.

Stoga demant premijera Albanije dolazi kao hladan tuš tim tvrdnjama, te i dalje proširuje osnovane sumnje da je antibosanski "Non paper", upravo djelo velikohrvatskih nacionalista u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Riječju, sve indicije ukazuju na to da se radi o "hercegbosanskom" Non paperu na slovenačkom jeziku.

Podsjećamo, u namjeri da putem klasičnog manevra to jeste zamjene teza, prikrije autorstvo antibosanskog "Non papera" mostarska redakcija "Večernjeg lista", plasirala je spin po kojem se antibosanski "non-paper" pripisuje takozvanim velikobošnjačkim unitaristima, u cilju da se tobože potvrde teze o nastavku srpskih i hrvatskih pokušaja podjele BiH. Zaboga, to su samo teze i neprovjerene glasine, poručuju iz Večernjeg.

Konkretno, za to su direktno optužili člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i analitičara Kurta Bassuenera.

"S obzirom na to da je Slovenija supotpisnica hrvatskog "non-papera", onda je posve jasno zašto se sarajevsko medijsko i obavještajno podzemlje potrudilo osporiti ove posve legitimne zahtjeve neizravno preko fantomskog "non-papera" - piše "Večernjak", navodeći da je “nepostojeći” dokument, i prije nego što je objavljen na stranaicama portala "Necenzurirano", uspio prokomentirati “jedan od najvećih bošnjačkih lobista koji godinama podupire majorizaciju Hrvata i ideje Komšićevih unitarista Kurt Bassuener iz DPC-a”, naveo je Večernji list.

- To praktički vrlo jasno sugerira otkuda, makar u BiH, vjetar puše. A upravo to sugeriraju “upućeni” sa slovenskog portala "Necenzurirano". A onda nastavljaju istu mantru da Rusija podržava stajališta Hrvata”, piše "Večernjak", koji na kraju teksta iznosi zaključak da je cijela afera oko "non-papera" iskonstruirana u Sarajevo "kako bi se zadržao sadašnji status quo ili, pak, ishodile promjene koje bi odgovarale projektima većinskog nacionalizma i dominacije, što bi posve sigurno vodilo novim sukobima”, dodaju iz mostarske redakcije Večernjeg lista.

Ramin demant Janšinih tvrdnji, grubo je ismijao i ovdje pomenute tvrdnje Večernjeg lista, koji očito svim silama nastoji prikriti bilo kakvu povezanost velikohrvatskih UZP nacionalista sa "Non paperom" kojim se poziva na rušenje Bosne i Hercegovine.

Da rasplet situacije ne ide dobro po "velikohrvatsku stvar" ali ni po hrvatsku medijsko - obavještajnu strukturu, ne dokazuje samo Ramin šamar sa ukusom činjenica, nego nam to otkiva i izjava samog presjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji se u trenu pretvorio u "zaštitnika" Bosne i Hercegovine, koji tobože kritikuje Janšu.

Tako je Milanović danas u pokušaju da otkloni sumnje o tome da je Hrvatska povezana sa Janšinim "Non paperom", odjednom se se stavio u ulogu "branitelja Bosne i Hercegovine", i to ni manje ni više nego "branitelja", od Janšinih "političkih fekalija".

"Taj Janša je prema Hrvatskoj bio, neću reći blagonaklon, ali vidjelo se da iza njega stoji neka podrška koja je kontinuirano u slovenskoj politici i zato me više puta iznenadio konstruktivnim stavovima, iako zna biti i enfant terrible i ono drugo... Recimo, kad je rekao da Hrvatska mora u Schengen, to je zdravorazumski, to je praktički poslovna odluka. S te strane znao je biti solidan partner, a onome tko je autor toga non-papera, rekao bih: "Prste dalje od BiH!" S tim da će se ovo, vjerojatno, dopasti ekipi u Sarajevu - ocijenio je Milanović.

Ako se pažljivo pročita Milanovićeva izjava ne može se steći drugačiji dojam osim sljedećeg; Milanović, naime poručuje da hrvatski blagonakloni prijatelj Janez Janša nije autor pisma (što niko i ne tvrdi), ali sigurno jeste blagonaklon spram svih velikohrvatskih intencija prema BiH (u čemu mu odaje priznanje).

Pa ipak, ni albanski premijer Edi Rama nije ustvrdio da je sam Janša autor pisma, ali sudeći po djelovanju hrvatske medijsko - obavještajne mreže i po izjavi Milanoviča, Janša jeste dio tima koji promiče ideje zvaničnog Zagreba u vezi sa BiH, a ovdašnjoj javnosti dobro je poznato o kakvim se idejama radi.

Poznato je i to da ih Janša gorljivo zagovara. Kako i ne bi zagaovarao kada je slovenski premijer od vrha Republike Hrvatske do sada u nekoliko navrata dobijao odobrenje da on, kao strani zvaničnik, predstavlja Republiku Hrvatsku.

Naime, krajem prošle godine predsjednik Hrvatske Zoran Milanović oglasio se priopćenjem vezano za najavu premijera Andreja Plenkovića da će slovenski premijer Janez Janša predstavljati Hrvatsku na sastanku Evropskog vijeća jer je predsjednik Milanović odlučio da neće ići zbog sadržaja sastanka. 

Portal Index.hr oštro je kritikovao praksu da Janša predstavlja Hrvatsku na briselskom samitu navodeći između ostalog da Janša zastupa stavove Orbanove Mađarske.

Međutim, to nije sprječilo hrvatske zvaničnike da dio suvereniteta vlastite zemlje isporuče u ruke Janeza Janše što govori o odličnim odnosima i idejnoj usaglašenosti zvaničnog Zagreba sa stavovima Janeza Janše, ali i obrnuto.

Sve to i više nego upućuje na zaključak da postoji tijesna veza između, sa jedne strane zvaničnog Zagreba i njihove ekspoziture u BiH u vidu HDZ-a i Dragana Čovića, i sa druge strane Janeza Janše, promotora, ako već ne nužno autora "Non papera" kojim se poziva na razbijanje BiH, kao i na zaključak da je pomenuti "Non paper" u funkciji jačanja briselske pozicije hrvatskog "legitimnog i legalnog" non papera, koji bi se nekome u Evropskoj uniji uslijed ludačkih "Janšinih" ideja trebao učiniti kao prihvatljivo rješenje, a zapravo se radi o proizvodu koji potiče iz iste političke kuhinje i ima isti politički cilj. Podrivanje Bosne i Hercegovine putem etničke podjele i dovođenje u stanje raspadanja.

(Sl.B.)

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...