STRAH I TREPET SVIH VOZAČA: Ukoliko kraj ceste prekasno ugledate ovako nešto, znak je da je već gotovo… (VIDEO)

Što je još važnije, za razliku od solarnih panela, tehnologija gorivih ćelija ne ovisi o vremenu.

  • Auto

  • 18. Apr. 2021  

  • 1

Fiksni sistemi za mjerenje brzine uglavnom se nalaze u naseljenim područjima ili tamo gdje imaju izvor električne energije, odnosno priključak na mrežu. Tako čuvarima reda na cestama ostaje ogromno nepokriveno područje cesta na kojima svoje fiksne kamere ne mogu uključiti u struju. Dio toga rješava se mobilnim jedinicama, a dio se ne pokriva. No, i u tom segmentu dolazi do promjena. Jenoptikovi sistemi za mjerenje brzine na cesti napajat će se tehnologijom gorivih ćelija vodika koja je dostupna izvan mreže kao dio novog dogovora.

Kompanija je potpisala ugovor s firmom SFC Energy, koja se specijalizirala za gorivne ćelije vodika i metanola za stacionarna i mobilna hibridna rješenja za proizvodnju električne energije.

SFC-ove gorive ćelije Efoy opisane su kao potpuno samodostatne, neovisne o lokaciji i pružaju održivu opskrbu energijom. Prevedeno, kamere će biti postavljeni tamo gdje ih prije nije bilo..

Prvi sistemi već su u funkciji u nekoliko europskih zemalja, kaže SFC. Potencijalne uštede zbog Efoyeve manje potrošnje goriva u usporedbi s konvencionalnim generatorima su značajne – uz to što ne emitiraju štetne ispušne plinove poput dušikovih oksida (NOx), ugljičnog monoksida (CO). Što je još važnije, za razliku od solarnih panela, tehnologija gorivih ćelija ne ovisi o vremenu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...