SENZACIONALNO OTKRIĆE MIJENJA SVE: Naučnici stvorili svjetlosnu zraku koja prolazi kroz sve predmete kao da ne postoje...

Naučnici sa Sveučilišta Utrecht i TU Wien stvorili su svjetlosnu zraku posebne frekvencije koja može proći kroz bilo koji materijal, bez obzira na to koliko taman ili gust bio.

  • HiTec

  • 18. Apr. 2021  

  • 0

Radi se o posebnoj svjetlosnoj zraki koja je tako napravljena da se ne odbija od površine nekog predmeta, bez obzira na materijal od kojeg je napravljen, već prolazi kroz njega i izlazi na drugoj strani kao da predmeta nema. Kako su pojasnili znanstvenici koji su ju osmislili, ideja je da pomoću takvih zraka pogledaju što se nalazi u unutrašnjosti nekog predmeta.

-Koristili smo cinkov oksid, bijeli prah koji ima potpuno nasumične nanočestice, kako bismo raspršili zrake svjetlosti, objasnio je Allard Mosk, voditelj istraživačke grupe.

Da bi se postiglo da zraka svjetlosti prođe kroz neki predmet treba voditi računa o tome kako su složeni slojevi. Zraka svjetlosti određene frekvencije propušta se kroz prah cinkovog oksida i mjeri se u kakvom obliku dolazi do detektora koji se nalazi iza njega. Tako možete izračunati tačan uzorak na koji način se zraka svjetlosti mijenja kad prolazi kroz sloj cinkovog oksida.

-Uspjeli smo pokazati da se radi o zaista posebnim svjetlosnim valovima - takozvanim oblicima raspršene nepromjenjive svjetlosti, koji proizvode iste uzorke valova u detektoru, bez obzira na to jesu li prošli samo kroz zrak ili kroz kompliciran sloj cinkovog oksida, ističe Stefan Rotter. U eksperimentu smo vidjeli da cink oksid zapravo ne mijenja oblik tih valova, samo ih blago oslabljuje, dodaje Allard Mosk.

Naučnici ističu kako, u teoriji, postoji neograničen broj potencijalnih svjetlosnih valova, a njihovim pravilnim kombiniranjem, moglo bi se doći i do praktične primjene - emitiranja slike kroz bilo koji predmet.

To bi moglo biti veoma korisno u zdravstvu.

-U bolnicama, rendgenske zrake koriste se za pogled u tijelo - imaju kraću valnu dužinu i mogu proći kroz našu kožu. No, način na koji svjetlost prolazi kroz neki predmet ne ovisi samo o valnoj duljini već i obliku vala. Ako želite fokusirati svjetlo na određenu tačku unutar predmeta, onda naša metoda otvara potpuno nove mogućnosti. Uspjeli smo pokazati da je korištenje našeg pristupa distribuciji svjetlosti unutar sloja cinkovog oksida moguće i tačno kontrolirati, pojasnio je doktorant Matthias Kühmayer te dodao kako bi se moglo osvijetliti tačno određene dijelove tijela i dublje pogledati unutar stanica.

No, za praktičnu primjenu još će trebati proći neko vrijeme. Do tad, naučnici mogu i dalje istraživati različite oblike i valne dužine svjetlosti te objavljivati svoja otkrića u Nature Photonics.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...