VUČIĆ STAO U ZAŠTITU ŠEŠELJEVIH RADIKALA: "Nećemo izručiti Radetu i Jojića"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće izručiti sudu u Hagu funkcionere Srpske radikalne stranke Petra Jojića i Vjericu Radetu i dodao da je to pitanje "odnosa prema državi".

  • Regija

  • 18. Apr. 2021  18. Apr. 2021

  • 1

Vučić je za televiziju B92 17. aprila rekao da Srbija ima sporazum za izručenje državljana koji su optuženi za ratne zločine, ali da Jojić i Radeta nisu optuženi za zločine nego za nepoštovanje suda.

"Ovo nije pitanje nepoštovanja suda nego je pitanje za srpske organe", rekao je Vučić i dodao da bi njima trebalo da se sudi u zemlji.

Liu Daćun, postupajući sudija Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu u predmetu protiv Radete i Jojića, donio je odluku da od predsjednika Mehanizma zatraži da obavijesti Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija da Srbija nije ispunila obaveze prema tom sudu jer nije uhapsila i Hagu izručila Vjericu Radetu i Jojića.

U odluci objavljenoj na sajtu Mehanizma 16. aprila, sudija je naveo da je Statut Mehanizma iznad zakonodavstva i odluka srpskog pravosuđa.

Sudski Mehanizam u Hagu, koji je nasljednik Haškog tribunala, do danas je više puta od vlasti Srbije tražio izručenje Radete i Jojića da bi im sudio po optužbi za zastrašivanje, prijetnje i nuđenje mita svjedocima u postupku protiv lidera radikala Vojislava Šešelja.

Šešelj je 2018. godine, osuđen pred Mehanizmom na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i prisilno raseljavanje Hrvata u vojvođanskom selu Hrtkovci, 1992. godine.

Šešelj nije otišao u zatvor jer mu se uračunalo vrijeme koje je proveo u pritvoru do izricanja pravosnažne presude.

(Vijesti.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...