BUĐENJE ZLIH BALKANSKIH DUHOVA: “I danas itekako žive ideje Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana”

"Buđenje zlih balkanskih duhova", "Nezvanični dokumenti prave haos na Balkanu", "Mirni raspad BiH", "Moguć novi rat"... naslovi su kojima se problematizira postojanje tzv. neslužbenih dokumenata o novom prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu. "Sposobni smo odlučivati o vlastitoj sudbini", današnja je poruka iz Bosne i Hercegovine.

  • Politika

  • 18. Apr. 2021  19. Apr. 2021

  • 6

Da li su i dalje žive ideje Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana?

Nestanak država

Na svaki dokument vezan za BiH, a napravljen bez institucija države, treba oštro reagovati. Poručio je dopredsjedavajući Predstavničkog doma državnog parlamenta Denis Zvizdić tokom rasprave na temu “Non-paper realpolitika i stabilnost suverenih država”

“Svakome je u potpunosti jasno da bi realizacijom ovakva tri velikodržavna projekta ustvari trebale nestati tri druge države. BiH, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. I ko god unutar EU ili na bilo kojem drugom mjestu misli da bi građani BiH, građani Crne Gore i građani Sjeverne Makedonije ćutke pristali na ovakva rješenja… Sada je u opticaju jedna nova floskula koja govori o mirnim razlazima. Mislim da pravi kardinalnu grešku. I da otvara Pandorinu kutiju”, smatra Zvizdić.

Kako je mogući ratni razlaz Beograda i Prištine, a mirni razlaz u BiH neprihvatljiv. Pita se predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić. Ističe da Srbija ne prihvata rastakanje sopstvenog teritorijalnog integriteta. Tvrdi da, kao ni predsjednik Srbije, nije imao uvida u bilo kakav neslužbeni dokument.

“Srbija je potpuno jasna. Nismo za neke ideje koje bi izazivale dodatnu nestabilnost. Naša je obaveza da poštujemo teritorijalni integritet BiH. Sve dok se poštuje Dayton”, kaže Dačić.

“Nisam vidio nikakvu mapu, nikakav plan. To što nekima ne odgovara da o tome govore ili da sa tom mapom povezuju Janšu. Ili nekoga iz EU. Već bi željeli da odmah to pripišu Srbiji od pojedinih krugova u Crnoj Gori. Pojedinih krugova u BiH. I naravno pojedinih krugova u Zagrebu. To mnogo više govori o njima nego o nama”, smatra Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Buđenje zlih duhova

A šta sa beogradskim krugovima? Tek je jedno od deset pitanja delegata u Domu naroda BiH Denisa Bećirovića. Upućenih Aleksandru Vučiću.

“Želio sam da ukažem na činjenicu koju mora znati i domaća i međunarodna javnost. To je da nacionalističke i teritorijalno-ekspanzionističke pretenzije Srbije prema teritorijama međunarodno priznatih država nastalih disolucijom SFRJ, a u prvom redu prema BiH i Crnoj Gori, nažalost nisu prestale”, tvrdi Bećirović.

Buđenje zlih balkanskih duhova. Naslov teksta crnogoroskih Vijesti koje prenose izjavu austrijskog parlamentarca Thomasa Weissa. Ističe, ideja “mirnog” raspada BiH je opasna. Odražava nacionalistički cilj uništenja te države.

“To bi moglo dovesti do novih ratova. Etničke podjele. Velike ljudske patnje i raseljavanja u regiji. ‘Zeleni’ i ja borimo se protiv takvih kobnih ideja u EP-u. Nastavit ćemo to da radimo. Trebalo bi zajedno da radimo na prevladavanju etno-nacionalističkih narativa i prijedloga. Umjesto da ih podstičemo”, poručuje Weiss.

Ideje Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana

Neslužbeni dokumenti prave haos na Balkanu. Zaključak je teksta bivšeg visokog predstavnika u BiH Christiana Schwarz-Schillinga za DW. Navodi – EU se mora odlučno pozicionirati protiv takvih scenarija.

“Jasno je da ideje s kraja ‘80-iH koje su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman donijeli na svijet i danas itekako žive. EU se mora konačno pozicionirati protiv nacionalističkih i fašističkih težnji. Uključujući i one u vlastitim redovima. I nastupiti na Zapadnom Balkanu. Posebno u BiH sa jasnom, transparentnom i fokusiranom politikom”, kaže nekadašnji visoki predstavnik za BiH Schwarz-Schilling. On dodaje je također to izuzetno važno i zbog nacionalističkih stremljenja unutar same EU.

Autor:Rasim Pavica/N1

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...